A+ A A-

Održana Skupština Medžlisa IZ Prnjavor

U nedjelju, 08. februara 2015. godine, sa početkom u 10 sati u Gradskoj džamiji u Prnjavoru, je održana redovna godišnja izvještajna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor. Skupštini se odazvalo 16 od 20 izabrani članova na proteklim izborima, te tako potvrdili da su u ovo tijelo izabrani odgovorni i ozbiljni članovi naše zajednice. Na početku skupštine, ašere je proučio h. Čašif ef. Šišman. Uslijedilo je obraćanje glavnog imama prof.h. Fikret ef. Čelenke, koji je čestitao članovima skupštine na njihovom izboru te ih pozvao da i dalje budu aktivni sudionici rada Islamske zajednice, prenio selame muftije banjalučkog dr. Osman ef. Kozlića. Poslije toga je pojasnio izmjene Ustava islamske zajednice i pozvao prisutne da izaberu radno predsjedništvo.

Članovi skupštine su jednoglasno podržali prijedlog da radno predsjedništvo sačinjavaju dipl. pravnik Azmir Porča kao predsjednik, h. Nihad ef. Salihović član i Samir Zec član. Oni su preuzeli vođenje rada skupštine i krenuli po utvrđenom dnevnom redu na kome su se našli: razmatranje i usvajanje godišnjeg izvještaja o radu Izvršnog odbora Medžlisa za 2014. godinu koji obuhvata administrativno-pravno poslovanje, vjersko-prosvjetni rad i finansijsko poslovanje, kao i plan rada i budžet za 2015. godinu.  Ovi izvještaji su obuhvatili mnogobrojne uspješno realizirane aktivnosti. Radilo se na komunikaciji sa Opštinskim organima i upravama, realizirano je nekoliko projekata pomoći poplavljenim područjima, uspješno su održane manifestacije Šehidski mevlud u džematu Puraći, Bajramska akademija u Domu kulture u Prnjavoru i Dovište Mravica u džematu Mravica-Galjipovci.

Također je značajno istaći ozbiljan i odgovoran rad u mektebima na području Medžlisa koji rezultira time da je u mektebima upisano 166 polaznika od kojih je njih 135 bilo redovno, a njih 53 uči u Kur’anu. Naravno, ovi polaznici su ostvarili i zavidne rezultate na mektebskom takmičenju na nivou Mufijstva banjalučkog. Kada je u riječ o povratku možemo kazati da povratak nije završen, on se i dalje odvija, međutim sada puno aktuelnije pitanje održivog opstanka Bošnjaka na ovom području, zbog teške ekonomske situacije povratnika i slabe brige nadležnih vlasti na svim nivoima a koji su odgovorni za stvaranje uvjeta za održivi povratak i ostanak. U posljednje vrijeme je primjetna i migracija radno sposobnog stanovništva posebno u zemlje zapadne Evrope, u potrazi za poslom i izvorom prihoda za život.

U toku razmatranja izvještaja čulo se mnogo pohvala ali i novih ideja i prijedloga za unaprijeđenje rada medžlisa na svim područjima djelovanja. Prijedlozi i ideje su uvaženi te stavljeni u planove za rad u ovoj tekućoj godini. Posebno je važno istaći veliko jedinstvo ove skupštine koje se pokazalo jednoglasnim usvajanjem svih izvještaja bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog. Nadamo se da će u budućnosti uz financijsku potporu koju dobivamo od strane Rijaseta IZ-ce, cjelokupno poslovanje medžlisa islamske zajednice Prnjavor, biti znatno lakše i funkcionalnije po svim pitanjima, te time biti dodatno olakšan rad na unapređenju općeg stanja vjerskog života.

Ovoj skupštini su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom gosp. Iriškić Lokmanom koji je zajedno sa izvršnim odborom u mnogome doprinio kvaliteti rada u protekloj godini. Svi oni su nesebično davali svoj doprinos kroz ulaganje svoga vremena, svoga truda i svakako novca da bi oni bili prvi u svim poslovima i akcijama koji su vođeni, i da bi kao takvi bili primjer kako i na koji način se radi za svoju zajednicu.

Na kraju skupštine ašere je proučio prof. h. Emir ef. Softić a dovu h. Admir ef. Džaja.

Emir ef. Softić

  • 0101