A+ A A-

Muftija zenički primio predstavnike Odbora za međureligijsku saradnju Zenica

U ponedjeljak 09. februara 2015. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom Uredu u Zenici primio je predstavnike Odbora za međureligijsku saradnju Zenica. Delegaciju OMS Zenica činili su: dr. don Anto Ledić, direktor KŠC Zenica i predsjedavajući OMS, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, gosp. Jakob Montiljo, Jevrejska Općina Zenica, gosp. Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici, protojerej Bojan Glišić, paroh zenički, Dragiša Cvjetković, đakon zenički, don Anto Dominković, župnik Župe Bezgrešnog začeća b. Djevice Marije Crkvice, fra Zdravko Anđić, župnik Župe sv. Ilija Prorok Zenica i gosp. Kenan Hodžić, sekretar OMS Zenica.

Prijemu u Uredu muftije prisustvovali su i gosp. Emir Kovačević, stručni savjetnik MRV BiH, hfz. mr. Mevludin ef. Dizdarević, savjetnik muftije zeničkog za međureligijske odnose i gosp. Edin Kavazović, sekretar Muftijstva zeničkog.

Na susretu vjerskih velikodostojnika Zenice istaknuta je zajednička obaveza konstruktivnog učešća i angažmana svih vjerskih zajednica u promicanju međuvjerskog dijaloga, jačanju osjećaja međusobnog poštovanja, uvažavanja i zajedničke akcije na sprečavanju devijantnih pojava u našem društvu.

Obzirom da je Zenica grad koji tradicionalno krasi otvorenost i dijalog, ne iznenađuje činjenica da je Odbor za međureligijsku saradnju Zenica najaktivniji od svih dvanaest odbora koji djeluju u okviru Međureligijskog vijeća BiH.

Nakon što je zaželio dobrodošlicu prisutnim, muftija zenički istakao je da su susreti predstavnika vjerskih zajednica prilika da se bolje upoznamo, da razvijamo dijalog, međureligijsku toleranciju i suživot. Da zajednički radimo na etičkim vrijednostima, na vrijednostima slobode, mira, istine, pravde i pomirenja i da radimo na jačanju institucije porodice i moralnom usmjerenju društva. Posebno je muftija zenički naglasio da moramo graditi međusobno povjerenje, razumijevanje i zajedništvo.

Predsjedavajući OMS Zenica Don Anto Ledić, kao znak pažnje, muftiji zeničkom poklonio je knjige ''Povijest religija'' i ''Religije u BiH – monografija vjerskih zajednica i crkava''.

  • 0101