A+ A A-

Bihać: Održana svečanost "U njemu je divan uzor 2015"

Bihać je već tradicionalno domaćin jedne prelijepe svečanosti koja se svake godine od 2008. neprestano održava. Bihaćko muftijstvo, Islamski pedagoški fakultet, Medžlis IZ-e Bihać, Ženska edukativna organizacija „Iskre“ i udruženje „Život“ Bihać organiziraju poseban program u mjesecu u kojem je rođen Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik kako bi se iznova upoznali sa životnim porukama našeg voljenog Pejgambera. Program je održan u Domu kulture u Bihaću.

U ime svih organizatora, skupu se obratio prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. On je istakao vrijednost ovakvih svečanosti i ukazao na značaj očuvanja porodice kao kičme zdravog društva i zajednice.

Ašere na početku programa je proučio prof. Sinanudin Bajrić, nastavnik vjeronauke, vrsni učač Kur'ana i kaligraf koji sve ove svoje obaveze s ljubavlju izvršava. A prijevod iz časnog Kur'ana je pročitala Šejma Zulić, djevojčica koja je od svojih prvih recitacija uljepšavala mnoge programe i svečanosti, te radio i televizijske emisije. Za ilahije su se pobrinuli Mirsad Šehić, autor i izvođač prelijepih ilahija i kasida, a koji je snimio i dva CD-a i koji je od samog početka rado viđen gost ovakvih svečanosti . S njim u pratnji sa gitarom je bio mladi i talentovani bihaćki muzičar Abdulah Šehić. Ilahije su izvodile i vrijedne članice hora „Ez-Zehra“ iz džemata Prošići koje su izazvale oduševljenje publike. Uz njih je ilahije izvodio i već pomenuti Sinanudin Bajrić. Moderator svečanosti je bio Nazif Horozović, profesor vjeronauke.

Nakon svečanog programa, skupu se obratio specijalni gost ove svečanosti Aljo ef. Cikotić, imam u džematu Kalibunar, medžlis IZ-e Travnik i vrijedni muallim koji je za svoj nesebičan angažman u svom džematu dobio priznanje „muallim godine“. On je govorio o Muhammedu, a.s., kao uzoru za svako vrijeme i mjesto, za svaku priliku i situaciju i za sve ljude i nacije.

On je naglasio da je čovjek biće kome uvijek treba uzor od ljudi; nekome su to sportaši, nekome pjevači, nekome glumci, a mnogima je to Muhammed, a.s. Čitajući literaturu koja govori o njegovom životu, mi u stvari kroz njegov život korigujemo sebe i pokušavamo uskladiti svoj život prema tome. Rezultat tog truda je izuzetno dobar odnos prema samom sebi, prema Bogu, prema supruzi/suprugu, prema djeci, komšiluku, prijateljima i široj zajednici.

On je govorio o toj fascinantnoj ljubavi koju su imali prijatelji Muhammeda, a.s., prema njemu. „Nas, obične ljude, što ljudi više upoznaju time uviđaju naše nedostatke, a njega što su god više upoznavali zbog toga bi ga više i voljeli.“ – istakao je uvaženi gost.

Predavanje je bilo popraćeno aplauzima, uzdasima, osmijesima, dubokim razmišljanjem i drugim manifestima kojima se publika izražavala.

U holu Doma kulture su priređene poslastice i sokovi za prisutne, gdje su se oni na kraju i počastili, te razmijenili impresije sa programa i iskoristili priliku da se vide i popričaju.

Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a veliki broj prisutnih je stojao na nogama tokom cijelog programa, a mnogi su se, nažalost, vratili nakon što nisu uspjeli ući u salu.

Organizatori su dobili najveće ocjene za organizaciju, ali i dodatnu obavezu da sljedeće godine omoguće još većem auditoriju da prisustvuje ovakvoj hvale vrijednoj svečanosti.

  • 0101