A+ A A-

Islamska zajednica i muslimani Kosova prikupili pomoć za pogođene u poplavama

naim-trnavaIslamska zajednica i muslimani Kosova uplatili su na račun Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prikupljena sredstva za pomoć stanovništu Bosne i Hercegovine pogođenom posljedicama polava tokom 2014. godine.

Nakon velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica na Kosovu u znak bratske solidarnosti i pomoći u poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini organizirala je u džematima i džamijama na području Kosova prikupljanje novčanih sredstava (sergiju). U ovoj akciji prikupljeno je i uplaćeno 29.000 eura.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini putem sredstava koje je osigurala pomogla je obnovu oštećenih kuća na području Modričkog Luga, Žepča, Šerića, Bosanskog Šamca, Maglaja, Doboja, Bijeljine, Gračanice, Točić Polja te izgradnju ambulante u džematu Šerići i kupovinu sanitetskog vozila za Dom zdravlja u Maglaju. Također, pružena je značajna podrška obnovi drugih infrastrukturnih projekata, sjemenskom materijalu, prikupljanju i distribuciji različitih vrsta humanitarne pomoći u vrijeme i neposredno nakon poplava. Islamska zajednica u BiH je prikupila i distribuirala preko 2.700.000 KM za sanaciju šteta i pomoć poplavljenim područjima.