A+ A A-

Ukraden građevinski materijal s imamskog stana u Višićima kod Čapljine

Nepoznati počinioci otuđili su građevinski materijal imamskog stana u izgradnju u džematu Višići kod Čapljine. Predstavnici građevinskog odbora krađu su primijetili 2.2. 2015.g. Materijal se nalazio u objektu stare višićke džamije koja se nalazi odmah do stana. Uviđaj na licu mjesta izvršili su pripadnici Policijske uprave Čapljina.

Materijalna šteta koja je nanesena, prema riječima dosadašnjeg predsjednika Medžlisa IZ Čapljina Mustafe Šoše, procjenjuje se na iznos od oko 6000 KM. Šoše ne želi govoriti o sumnjama i motivima. „Vrijeme će pokazati svoje. Mi u ovom trenutku ne možemo ni pretpostavljati ko bi to mogao uraditi. Nadamo se da će policija uspješno riješiti ovaj slučaj.“, kazao je Šoše. Pojasnio je da se radi o građevinskom materijalu za ugradnju vodovodne instalacije i materijala za instalaciju električne energije.

Moralna šteta džematu, međutim, istakao je Šoše mnogo je veća od onog što se može i pretpostavljati. Naime, džematlije Višića već dugi niz godina rade na izgradnji imamskog stana. I u trenutku kada su očekivali da će pokrenuti jednu od posljednjih građevinskih akcija desi im se krađa materijala.

„Da smo stigli ugraditi ovaj materijal u stan naš bi hodža do Bajrama uselio u njega, a ovako nam treba dodatno vrijeme, dodatni resursi, dodatni angažman ljudi, tako da ne znam šta ćemo i koliko moći uraditi ovog ljeta.“, zaključio je Šoše.

Imam u džematu Višići Ibrica ef. Kurtović jedan je od revnosnijih čapljinskih imama koji svoj posao obavlja izuzetno efikasno iako ne stanuje u džematu. On svakodnevno dolazi iz Mostara što i njemu i džematu pričinjava znatne poteškoće.

  • 0101