Promo banner

A+ A A-

Učenici Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika u Mekki

Jedno muško odjeljenje maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika ovih dana boravi u Mekki i Medini u pratnji direktora Medrese mr. Dževdeta Šošića, razrednika mr. Hamida Indžića, mr. Salih ef. Indžića i prof. Idriza Duranovića. Grupa broji 27 profesora i učenika. Učenici su uz svoga razrednika uspjeli za tri godine uštedjeti dio novca za odlazak na umru, dok su drugi dio pokrili donatori.

Svi detalji putovanja, kao i program je koordiniran i dogovoren sa Nedvom (Svjetskom asocijacijom muslimanske omladine) koji su pokazali visok stepen ozbiljnosti, predanosti i požrtvovanosti u želji da na nam budu pravi i iskreni domaćini.

U nedjelju 18. januara, smo stigli u Džidu avionom iz Istanbula, zatim smo odmah krenuli put Mekke, obavili umru i smjestili se u hotel.

Naredni dan smo organizirano obišli Arefat, Muzdelifu, Minu i pećinu Sevr. Bili smo i u posjeti dr. Ahmedu el-Magribiju, uglednom Mekkeliji koji nas je ugostio u svojoj kući na ručku.

Sljedeći dan nam je naš domaćin Svjetska asocijacija muslimanske omladine organizirala posjete muzeju dva Harema, tvornici u kojoj se proizvodi prekrivač (plašt) Ka'be, fabriku za flaširanje zemzema i Instituciju "Es-selamu alejke ejjuhen-nebijj" gdje se enciklopedijski tretira svaki segment života Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Četvrti dan protiče u obavljanju namaza u Mesdžidul-haramu, dobrovoljnom tavafu i dovama.

Sutra nas očekuje putovanje autobusom u poslijepodnevnim satima u grad Allahova Poslanika, s.a.v.s. Medinu gdje ćemo također obići Poslanikovu džamiju i mnoge znamenitosti ovog časnog grada.

mr. Hamid Indžić, vođa puta

  • 0101