A+ A A-

Delegacija Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću posjetila Muftijstvo bihaćko

 

U cilju osnaživanja dugogodišnje saradnje između ove dvije institucije, delegacija Islamskog pedagoškog fakulteta Bihać (IPF), predvođena dekanom prof.dr. Fuadom Sedićem, u utorak 13. 1. 2015. g., posjetila je Muftijstvo bihaćko i tom prilikom razgovarala sa muftijom prof. Hasan ef. Makićem o aktuelnostima i budućoj suradnji. Bilo je govora i o stanju vjeronauke u osnovnim i srednjim školama.

14-01-2015-03-mu-bih-pos-ipf-1

Delegacija IPF-a je izrazila žaljenje zbog svih dešavanja oko efendije Beganovića, te izrazila svoju solidarnost sa napadnutim kladuškim imamom. Na sastanku je također bilo govora i o uvođenju novog predmeta „Kultura religija“ koja bi trebala biti alternativa učenicima koji ne prisustvuju časovima „Vjeronauke.“ Neophodno je vjeroučiteljima omogućiti doeduciranje i usavršavanje na raznim seminarima na kojima bi se angažovali profesori Fakulteta, kao i drugim predavači. Razgovaralo se o pokretanju manifestacija „Dani reisa Džemaludina Čauševića“ gdje bi Muftijstvo u koordinaciji sa Islamskim pedagoškim fakultetom, Medresom u Cazinu, kao i sa istoimenim udruženjem iz Bosanske Krupe organiziralo spomenutu manifestaciju, gdje bi se govorilo i ulozi reisa Čauševića, kao i o drugim značajnim ličnostima iz Krajine i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na kraju se muftija prof. Hasan ef. Makić zahvalio delegaciji IPF-a na posjeti, izrazivši spremnost da bude na raspolaganju ovoj obrazovnoj ustanovi. U pratnji dekana prof.dr. Fuada Sedića bili su prodekan za nastavu doc.dr. Izet Terzić, prodekan za naučno-istraživački rad dr. Hajrudin Hodžić, rukovodilac studentske službe prof. Muamer Sedić i sekretar Hamdija Nesimović.

F. Vojić