A+ A A-

Mevlud Omladinskog kruga MIZ Tuzla

Povodom dana rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s., u tuzlanskoj Mejdanskoj džamiji u utorak, 13. januara 2015. godine, održan je omladinski mevlud, u organizaciji Omladinskog kruga MIZ Tuzla.

Program je bio sastavljen iz dva dijela. U prvom dijelu programa, članovi Omladinskog kruga učili su Kur“an, dok su u drugome dijelu učili ilahije, posebno odabrane za svečani mevludski program.

Mevludski program započeo je učenjem ašereta, kojeg je proučio Mirnes Delić, član Omladinskog kruga.

- Radujem me što svake godine veliki broj mladih prisustvuje omladinskom mevludu. Vjera je jedini pravi pokazatelj da mladi u svome životu neće zalutati, i da imaju cilj kroz život koračati vjerom, dobrim djelima, odmakom od svega što je loše, i radom na sebi, kako bi sebe izgradili na najbolji mogući način. Svjesni teške svakodnevnice u kojoj živimo, vjera je najbolje utočište za mlade, bijeg od svih poroka, koji su na dohvat ruke onima koji su daleko od vjere – istakao je Delić.

Mevludu je prisustvovao glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, koji se zahvalio svim prisutnima na dolasku, posebno učačima iz Omladinskog kruga.

Hafiz Huskanović naglasio je značaj mevluda u životima vjernika, koji je posebno bitan za omladinu.

- Mevludskim svečanostima mi pokazujemo svoju ljubav i poštovanje prema Allahovom Poslaniku, Muhammedu a.s. Što su više u našim svakodnevnim životima prisutne smjernice i savjeti Allahovog Poslanika, Muhameda a.s., na koji način muslimani trebaju da žive, kako da se ponašaju, sasvim sigurno da će svima nama biti bolje, živjet ćemo kvalitetnije. Zato moramo biti svjesni važnosti čitanja i upoznavanja sa životopisom Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s. Naročito trebaju da čitaju naši mladi, koji su svojim vjerskim životom svijetli primjer svima drugima u društvu – kazao je hafiz Huskanović.

Na omladinskom mevludu posebno je istaknuto da je Allahov Poslanik, Muhammed a.s. u svom svakodnevnom životu svima bio najbolji primjer. Naučio je ljude kako da ispravno vjeruju u svog Gospodara. Počašćen je puninom riječi kojom je svoje savjete kazao. Bio je siroče, ali je bio poslušan svome amidži koji ga je hranio, nije bio siroče kojeg je trebalo žaliti. Bio je mladić, ali ne mladić kojem se ljudi ustručavaju povjerenje ukazati, već je bio povjerljivi.

Bio je muž, ali nije bio neodgovorni muž kao što su to današnji muževi koji su spremni na sve, pa i na prevaru, laganje i obmanjivanje svojih žena. Bio je biznismen, ali ne onaj koji vara, već pošteno zarađuje svoju nafaku, koji svojim radnicima ne zakida, već im isplaćuje zaradu. Bio je otac, pun ljubavi i saosjećanja spram svoje djece koju je odgajao svojim primjerom, a ne silom i nasiljem u porodici što je danas opća pojava. Bio je vođa, pravedni i odgovorni vođa, nije tu poziciju koristio radi privilegije ili bogaćenja. Bio je prijatelj, pravi i iskreni, a ne onaj koji prijatelja ostavlja na cjedilu nakon što ga iskoristi ili u prijateljstvu vidi samo materijalnu korist. Cijenio je čovjeka, bez obzira bio on slijepac ili bogataš, čoban ili obrazovani pjesnik.

Nakon završenoga programa organizirano je prigodno omladinsko sijelo, uz slastice i čaj koje je poslužilo za međusobno upoznavanje i zbližavanje prisutnih.

Omladinski mevlud upotpunio je mevludske svečanosti na području MIZ Tuzla, koje se organiziraju povodom rođenja Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s.

Džanan Ribić

  • 0101