A+ A A-

U Travniku održan seminar za imame, muallime i vjeroučitelje

U organizaciji Muftijstva travničkog, dana 08.01.2015. godine, u prostorijama Elči Ibrahim pašine medrese u Travniku, održan je već tradicionalni godišnji susret i seminar za imame, muallime i vjeroučitelje.

Nakon srdačnog prijema od strane uposlenika Medrese, druženje je otvorio hfz. Ibrahim Bektaš učenjem Kurana Časnog, a nakon toga je riječima dobrodošlice direktor Medrese mr. Dževdet Šošić poželio prisutnima ugono i uspješno druženje.

Edukativni dio seminara moderirao je Muhamed Jusić, novinar, publicista, vjeroučitelj i član žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, koji je govorio na temu „Imam, vjeroučitelj i izazov savremenih medijskih tehnologija“. Zanimljivim i dinamičnim izlaganjem Jusić je plijenio pažnju prisutnih govoreći o problemima posebno mladih u kontekstu novih izazova ali i našeg odgovornosti na pripremanju odgovora na savremene izazove i probleme.

U okviru radnog dijela seminara prof. Dr. Šefik Kurdić govorio je, o kapitalnom projektu, prevođenja i štampanja Muslimove zbirke hadisa. Istakao je značaj ove hadiske zbirke, potrebu da se kompletira prijevod Kutubu sitte na naš jezik, kao i priliku da se kroz ova kapitalna djela da odgovor na učestalo neodgovorno i nekompetentno tumačenje vjere ali i korištenja izvora za iznošenje stavova po raznim pitanjima.

Svečani dio seminara i druženja nastavljen je proglašenjem nagrade za najuspješnijeg muallima Muftijstva Travnik, kao rezultat konkursa za nagradu „Kasim ef. Mašić“

Na konkurs za ovu prestižnu nagradu prijavilo se šest kandidata.

Prvo mjesto za koje je dodijeljena novčana nagrada ( prilog organizacije „Vakuf“ ured Sarajevo), odlazak na hadž (nagrada ureda Rabite za Balkan), plakete, umjetničke slike (dar Medrese Travnik), osvojio je muallim Aljo ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar u Travniku. Nagrade je uručio Muftija dr. Ahmed Adilović.

Drugo mjesto, novčanu nagradu ( prilog hadži Edina Beganovića i hadži Harisa Tenića), poklon Medrese, osvojio je Ibrahim ef. Halilović , imam džemata Kruščica u Vitezu. Nagradu je uručio hadži Edin Beganović.

Treće mjesto, novčanu nagradu (prilog NN, i hadži Harisa Tenića), poklon Medrese, osvojio je Rašid ef. Hubljar, imam džemata Poljice u Bugojnu. Nagradu je uručio direktor Medrese.

Prisustvom, obraćanjem i čestitkama nagrađenima, Premijer SBK Tahir Lendo uveličao je ovu svečanost i obećao punu saradnju sa institucijama IZ.

Nakon podjele nagrada, prisutnima se obratio Muftija dr. Ahmed Adilović. Nakon čestitanja nagrađenima Muftija je dao kratak presjek procedure konkursa i nagrade „Kasim ef. Mašić“, a nakon toga je ukazao na važnost Pravilnika o završnim ispitima i Kodesa o ponašanju i oblačenju imama. Podjestio je na važnost misijskog djelovanja, čast i odgovornost na tom polju, posebno imama i vjeroučitelja. Pozvao je sve prisutne na saradnju i neposredan odnos i komunikaciju u rješavanju problema i iznalaženju rješenja.

Ovaj zanimljivi susret zaokružen je dovom koju je proučio dr. Hfz. Džemail Ibranović. Slijedilo je zajedničko klanjanje podne namaza i ručak u restoranu Medrese. Takkođer, ovom prilikom u ženskom djelu Medrese upriličen je i poseban program za hanume imama i vjeroučitelja,

Ovo druženje ostaće u lijepom pamćenju svim prisutnima, a posebno nagrađenim muallimima, a nama dova da ih bude još više!

A.V.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101