Promo banner

A+ A A-

Večer Kur'ana u zeničkom džematu Orahovica

Iz ljubavi prema Uzvišenom Allahu dž.š. i Njegovoj posljednjoj objavljenoj Knjizi, Kur'ani-Kerimu, tri orahovička džemata na području Medžlisa IZ-e Zenica, već četvrtu godinu organizuju Večer Kur'ana u džamiji „As-Sahabah“, džemat Orahovica-Kovačevići. Impozantan broj prisutnih podstrijek su najzahvalnijim za organizaciju ove manifestacije svake godine, a posebno zavidan broj mladih ljudi koji se rado i sa iščekivanjem odazovu na ovu manifestaciju. Ovogodišnja Večer Kur'ana održana je 31. 12. 2014. godine a u sklopu manifestacije Medžlisa IZ-e Zenica povodom obilježavanja Mevluda - rođenja Poslanika a.s., pod nazivom „Želja za Resulom“.

Džemati Orahovica-Kovačevići, Babići i Gornja Mahala, na čelu sa imamima i predsjednicima džematskih odbora nosioci su i organizatori ove prelijepe i sada već tradicionalne manifestacije koja već plijeni pažnju vjernika iz mnogih gradova srednje Bosne.

Ovogodišnji učači na Večeri Kur'ana bili su zaista posebno odabrani i vrijedni pažnje, a među njima: kurra hafiz i magistar islamskih nauka Aziz ef. Alili, glavni imam MIZ-a Zagreb, hafiz Husejin ef. Čajlaković, imam džemata Poljice, Mustafa ef. Pašić imam džemata Duhre, Saudin ef. Lužić, imam džemata Bojske, Ibrahim Bilčević, učenik Medrese u Visokom i Sinanudin Smriko. Učešće na ovogodišnjoj manifestaciji uzeo je i hor pod nazivom „Orahovica“, koji iako nije profesionalni, pokazuje ozbiljnost i skreće pažnju na sebe svojim izvođenjem ilahija. Naravno uz jednog od najpoznatijih interpretatora ilahija i kasida hafiza Alilija, hor „Orahovica“ proučio je nekoliko ilahija i zasigurno atmosferu na Večeri Kur'ana učinio još ljepšom i toplijom. Na kraju programa, prigodnim i jako zanimljivim predavanjem prisutnima se obratio Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, govoreći o ljubavi prema Kur'anu i skrećući prisutnima pažnju na važnost vremena. Muftija Adilović podcrtao je i vrijednost vremena i njegovo proticanje za vjernika, tumačeći suru El-Asr. Muftija je posebno istakao prijevod posljednjeg ajeta ove sure: „Osim oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima preporučuju istinu, i koji jedni drugima preporučuju strpljenje“, ističući važnost ove četiri osobine vjernika spomenute u ajetu a koji sigurno svoj život ne provode u gubitku i besposlicama.

Dva sata programa prisutni su propratili izgovarajući tekbire i zahvalu Uzvišenom Allahu dž.š. što nas je učinio Ummetom koji voli Kur'an i koji se rado odaziva na ovakve manifestacije posebno kada su u pitanju ovakvi istaknuti učači Kur'ana koji svojim učenjem dopiru do ljudskih srca. U atmosferi tokom programa se osjetila međusobna ljubav i bliskost vjernika, a kojima su milozvučni glasovi učenja ajeta Plemenitog Kur'ana izazivali posebne izraze lica i izlive oduševljenja.

Na samome kraju ovogodišnje manifestacije, glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, se zahvalio svima na prisustvu ovogodišnjoj manifestaciji a posebno gostima koji su izdvojili svoje vrijeme i uljepšali večerašnju manifestaciju. Također iskoristio je priliku da se zahvali svima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji Večeri Kur'ana, a posebno imami ova tri džemata.

U nadi da će Uzvišeni Allah podariti snage i volje organizacionom odboru da se upusti u organizaciju ove večeri Kur'ana i sljedeće godine želimo se zahvaliti svima koji su podržali ovu manifestaciju posjetom, finansijski ili moralno. Zahvalnost dugujemo i Medžlisu IZ-e Zenica i mr. Jakub ef. Salkici koji su prepoznali cilj i namjeru ove manifestacije, te Mirsadu Patkoviću i Smaji Isakoviću, predsjednicima džematskih odbora Babići i Kovačevići, koji ulažu velike napore u organizaciji i izgradnji prepoznatljivosti ove manifestacije.

Muhamed ef. Bilčević

  • 0101