Promo banner

A+ A A-

Večer Kur`ana i mevludska svečanost u Tuzli

Večer Kur`ana u džamiji Kralja Abdullaha

Deveta tradicionalna Večer Kur'ana u Tuzli upriličena je 31. decembra 2014. godine u džamiji Kralj Abdullah.

Ova vjerska manifestacija, koja svake godine okupi sve veći broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, i ove godine je ispunila očekivanja organizatora kao i svih onih koji su ovu večer odlučili provesti uz milozvučna učenja Kur'ana Časnog. Dokaz da ova manifestacija ispunjava svrhu svoje tradicionalne realizacije je i činjenica da je džamija Kralja Abdullaha i ovog puta bila ispunjena i da je ugostila veliki broj vjernika i vjernica.

Program ove devete po redu manifestacije započeo je nastupom Behije Spahić, učenice Behram-begove medrese, koja je, 29. decembra, pred Rijasetovom komisijom stekla zvanje hafize Kur'ana. Svojim učenjem odlomaka iz Kur'ana ovu večer upotpunili su cijenjeni učači: hfz. Abdulaziz ef. Drkić, hfz. Hamza ef. Lavić, hfz. Abdulah ef. Kapo, hfz. Sead ef. Šahinović, hfz. Jusuf ef. Karaman i Nisvet ef. Omerdić.

U ime organizatora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prisutnima se obratio glavni imam, hafiz Ahmed-ef. Huskanović kao i muftija tuzlanski, Vahid-ef. Fazlović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, hafiz Huskanović je poselamio sve koji su svojim dolaskom uveličali ovu manifestaciju, te se zahvalio organizacionom odboru, džematskom odboru i svima koji nesebično doprinose da se Večer Kur'ana već devet godina realizuje u ovoj prelijepoj džamiji.

Prigodno predavanje ovom prilikom održao je Mustafa-ef. Spahić. Prof. Spahić se posebno osvrnuo na to da se Kur'anu treba pristupati čiste duše, čista srca, iskrenog nijeta, čistog tijela i čiste odjeće jer je Kur'an skrušenost prema Allahu koji nam je Objavu spustio.

Ovogodišnji dobitnik priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka, prema odluci komisije, je emeritus prof. dr. Omer Nakičević. Predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić uručio je priznanje emeritusu Nakičeviću.

Dobitnik priznanja, emeritus Nakičević, je bio vidno ganut, iznenađen zbog broja ljudi koji su prisustvovali manifestaciji, ali i sretan zbog priznanja koje mu je dodjeljeno u Tuzli. Ono što se moglo zaključiti iz njegovog obraćanja jeste da su rad i istrajnost na putu znanja ono što je njega učinilo bogatim čovjekom bez obzira na teške životne okolnosti kroz koje je prolazio.

Muftija tuzlanski, mr. Vahid-ef. Fazlović je kazao da ovaj skup predstavlja veliku vrijednost te svako koje došao na ovaj ibadet sudjeluje u toj vrijednosti. Dolazak na ovaj ibadet okarakterisao je kao duhovni napredak svih posjetilaca.

Deveta tradicionalna Večer Kur'ana u Tuzli završena je učenjem dove, nakon čega je uslijedilo ugodno druženje gostiju i džematlija.

Iz biografije prof. dr. Omera Nakičevića:

Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, srednje u Tuzli (Behram-begova medresa, odnosno Niža okružna), i Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa) maturirao 1947. godine, kada je nastavio studij na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Nakon deset godina izdržane zatvorske kazne (kao član organizacije "Mladi Muslimani" biva uhapšen 14. aprila, 1949. godine i poslije istrage u Beogradu, Sarajevu i Tuzli, osuđen na 20 godina robije sa prisilnim radom i 7 godina gubitka građanskih prava po izdržanom robijanju) oslobođen je uslovno i ponovo nastavlja studij na istom Univerzitetu (grupa za orijentalne jezike i književnost).

Diplomirao je 1962. godine.

Spezijalizirao je žurnalistiku na Kairskoj Radio stanici 1963-64. godine – pripremanje i izvođenje radio emisija na arapskom jeziku.

Poslije postdiplomskih studija i položenih ispita predviđenih programom fakulteta Kullijjetu’l-adab na Kairskom Univerzitetu, magistrirao je u aprilu 1968. godine na temu "Šejh Hasan Kafi Pruščak, raidu’l-‘ulumi’l-‘arabijjeti'l-islamijjeti fi’l-Bosna ve’l-Herceg". Doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 27. februara 1981. godine na temu: "Arapsko - islamske znanosti u BiH i glavne škole od XV-XVII vijeka" (Sarajevo, Mostar, Prusac).

Prof. dr. Nakičević Omer za svoju oblast, odnosno predmet publikovao je preko 30 naučnih knjiga posredno ili neposredno vezanih za svoju struku, kao i stručnih i naučnih radova.

2006. godine Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje počasno zvanje Profesor emeritus Omeru Nakičeviću, redovnom prof. Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

  • 0101

Centralna mevludska svečanost

Najljepšim stihovima mevluda, ilahijama, kasida i salavatima večeras je svečano obilježeno rođenje Allahovog Miljenika, Muhammeda a.s., u džamiji Kralj Abdullah.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je centralnu svečanost koja njeguje tradiciju mevluda, višestoljetnu tradiciju Bošnjaka da na svom bosanskom jeziku u stihu govore o rođenju, poslanstvu, životu i smrti najodabranijeg među ljudima, o Poslaniku Muhammedu a.s.

U ime domaćina dobrodošlicu prisutnim džematlijama poželio je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, koji je u svom kratkom obraćanju podsjetio na važnost čitanja i upoznavanja sa životopisom posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s.

Hafiz Huskanović se zahvalio džematlijama koji su prisustvovali ovoj ali i drugim aktivnostima koje se u posljednjih deset dana realizuju u okviru manifestacije „Stopama Poslanika a.s.“, naglasivši da svojim dolascima džematlije pokazuju svoju ljubav prema Resulullahu.

Stihove mevluda, ilahije i kaside koji su bili pažljivo odabrani za ovu posebnu priliku učili su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, „Gazi Turali-beg“.

Prigodno predavanje održao je Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli.

„Mevludske svečanosti nas provode kroz život Poslanika Muhammeda a.s. i u vjernicima bude jednu važnu vjerničku, emotivnu komponentu koja upotpunjuje naše vjerovanje i vjernički put na ovome svijetu. Pored znanja kojeg stičemo čitajući o Poslaniku i njegovom životu i one praktične strane kada primjenjujemo sve ono naučimo izuzetno je važna i ova emotivna strana.“ – dodao je pored ostalog prof. Hatunić.

Manifestacija „Stopama Poslanika a.s.“ se nastavlja mevludskim svečanostima u tuzlanskim džematima, predavanjima, promocijama a pred kraj manifestacije će biti upriličeno mevludsko druženje, centralni mevlud za omladinu i žene, kao što je bilo i prethodnih godina.

  • 0101

(www.miztuzla.com)