A+ A A-

U Travniku magistrirao Hrustan Noćić

U subotu 27. decembra 2014.godine na Ekonomskom fakultetu Internacionalnog Univerziteta u Travniku, magistrirao je Hrustan Noćić. Tema njegovog magistarskog rada je bila „Uticaj vakufa na ekonomski razvoj BiH“.

Komisija u sastavu je bila: prof. dr. Hamid Alibašić (mentor), prof. dr. Ibrahim Jusufranić (predsjednik komisije) i prof. dr. Asib Alihodžić (član).

29-12-2014-07-mag-hn-1

Odbrani magistarskog rada prisustvovali su i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, zatim prof. dr. Šefik Kurdić, prof. dr. Hfz. Safvet Halilović te Dženan ef. Rahmanović, Elmedin ef. Avdibašić i Aljo ef. Cikotić. Također odbrani je prisustvovao i direktor Merhameta RO Tuzla Adil ef. Pezerović.

Do izrade ovog rada i istraživanja željelo se dokazati značaj i uticaj vakufa kao institucije na unapređenje države kao i društva i zajednice u cijelosti i dokazati zbog čega su osnivani vakufi. Vakufi su zapravo osnivani, prije svega, da bi podupirali opštu duhovnost, ali i da bi bili potpora datoj državi u cilju ubrzanijeg razvoja, stalnog rasta i opšteg napretka islamske zajednice i društva u cijelosti. Ostvarivanje globalno utvrđenih ciljeva vakufi su operacionalizovali u okviru brojnih i različitih vjerskih, obrazovnih, naučnih, kulturnih i drugih oblika aktivnosti. Vakufi su bili, najznačajnija potpora svemu onom što se danas smatra oblašću društvene nadgradnje. Oni su time, bili glavni oslonac institucija putem kojih je najlakše prepoznati najvažnije elemente državotvornosti jednog sistema. Vakufi su direktno organizovali, nerijetko podsticali ili, pak, finansijski podupirali rad mnogih pomenutih institucija, odnosno aktivnosti. Pod pojmom direktno organizovanje podrazumijevamo, prije svega, finansijsku ali i svaku drugu materijalnu potporu u radu brojnih institucija

U radu je metodologijom naučno-istraživačkog rada dokazan ekonomski uticaj vakufa na razvoj BiH sa posebnim osvrtom na ključne rezultate u tom pravcu. Dakle, neophodno je bilo dokazati koliko su to vakufi doprinijeli poboljšanju ekonomskog ambijenta u bosanskohercegovačkom društvu. Pored navedenog, neophodno je bilo dokazati koji su to uzroci i posljedice reduciranja ekonomske snage vakufa u BiH i posmatranje ekonomske funkcije vakufa kroz prožimanje vjerskih principa ekonomskog i privrednog djelovanja. Zatim odnos države, odnosno državnih sistema kroz historijske periode na vakufe i uticaj tih sistema na snagu vakufa. Ovdje je bilo neophodno da se istraži pitanje različitog odnosa društva i države spram vakufa gdje je evidentno da državni sistemi nisu bili naklonjeni vakufima i njihovoj djelatnosti u BiH, počev od Austro-ugarskog perioda pa sve do današnjih dana, što je predstavljalo predmet ovog istraživačkog rada.

Biografija

Hrustan Noćić je rođen 17.11.1979. godine u Zvorniku. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Tuzli. Studirao je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, te je svršenik i Univerziteta za poslovne studije i time stekao zvanje diplomirani ekonomista.2011. godine upisuje postdiplomski studij na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku, Ekonomski fakultet odsjek Menadžment i biznis gdje u roku položio sve ispite.

Danas živi i radi u Tuzli pri Medžlisu Islamske zajednice Tuzla na mjestu referenta za islamsku literaturu. Pisao je kolumne i objavljivao u časopisu za naučnu, kulturnu i duhovnu afirmaciju Novi Horizonti iz Zenice, kao i web portalu bosnjaci.net te i povremeno pisao u Islamskom informativnom časopisu Preporod..

Autor je dokumentarnog filma „Humanost na djelu“ koji je posvećen Merhametu i njegovim projektima, te kataloga o mnogim realizovanim humanitarnim aktivnostima.

2011. godine je dobitnik priznanja za humanost u Beču kojeg mu dodjeljuje Hadžijski fond Austrije.

2011.godine izdaje knjigu (historijsku publikaciju o rodnom Zvorniku) koja nosi naslov „Autentični prilozi iz Zvorničke prošlosti-Zvornik iz 1907/08 godine“, a 2013. godine također izdaje zbirku mudrih izreka i savjeta Hasana el-Basrija i ispravnih prethodnika.

Urednik je i izdavač još tri knjige islamske tematike kao i nekoliko recenzija zbirki poezije.

Oženjen je i otac troje djece.