A+ A A-

U Bugojnu održana tribina sa hfz. Azizom Alilijem

 

Pod motom „Vjera je savjet“ Medžlis IZ Bugojno je upriličio drugo po redu druženje s uvaženim i afirmisanim bosansko-hercegovačkim alimima, ljudima koji su u svom polju rada ostvarili značajne rezultate.

29-12-2014-03-trib-bug-1

Podsjetimo, prvo i među muslimanima Gornjevrbaske regije izuzetno dobro prihvaćeno druženje bilo je s Muftijom sarajevskim i Fetvai-eminom prof. dr. Enesom Ljevakovićem. Krajem decembra, tačnije 26.12.2014. godine u amfiteatru KC Princeze Dževhere u Bugojnu nakon jacija-namaza naš dragi gost bio je mr. hfz. Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb, Hrvatska. Uvaženog hfz. Aziza šira javnost poznaje kao izuzetno dobrog učača Kur'ana i ilahija, no malo se zna o osobi „iza“ lijepog glasa. Upravo je to bio cilj organizatora: upoznati brojne posjetioce (svi nisu uspjeli naći slobodno mjesto, pa su gotovo dva sata stajali) s biografijom hfz. Aziza i njegovim životnim putem od Lipkova u Makednoji preko Sarajeva u BiH do Zagreba u Hrvatskoj. Uistinu je bilo zanimljivo slušati detalje iz njegovog dječaštva i učenja hifza pred slijepim muhafizom Ajetijem, ramazanskim teravijama i mukabelama, horu Gazi Husrev-begove medrese i prvim koncertima ilahija u Zetri, te o teškim ratnim vremenima, učešćima i predstavljanjima Bosne i Hercegovine na brojnim takmičenjima Kur'ana širom svijeta i konačno njegovom angažmanu u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.

29-12-2014-03-trib-bug-2

Posebno zanimljivi bili su hfz. Azizovi pasaži o stjecanju titule qurra hafiza u Meki i Džedi, kiraetima Kur'ana, mekamima, tengimu, tertilu, tedžvidu i tahsinu. Prisutni su bili prijatno iznenađeni hfz. Azizovim detaljnim poznavanjem vještina učenja Kur'ana u teoriji i praksi, jer je hfz. Aziz radi što jasnijeg predočavanja znanja o kiraetima teorijski dio popratio s učenjem dijelova Kur'ana. Hfz. Alili je na kraju zamoljen da prouči odlomak iz Kur'ana što je on na zadovljstvo prisutnih rado učinio.

Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari što više alima koji će čuvati Kur'an i tumačiti ga u skladu sa zahtjevima vremena.

Duranović Elvir