Promo banner

A+ A A-

Održan prvi sastanak Komisije za obračun takvima

 

Sarajevo, 26. decembar 2014. – Jučer je u prostorijama Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana sastanak Komisije za obračun takvima, koja će u skladu sa ustavnim odredbama o astronomskom proračunu vršiti izradu kalendara, takvima Islamske zajednice. Ova komisija je formirana odlukom Rijaseta a na prijedlog Uprave za vjerske poslove. Članovi Komisije su: Mustafa Sušić, predsjednik, Hasan Kafadar, Zijad Suljić, Hamza Lavić i Elma Macić, a po potrebi će biti angažirani i drugi stručnjaci iz ove oblasti čije iskustvo i znanje budu potrebni.

26-12-2014-02-sjed-kom-tak-iz-1

Jučerašnjoj sjednici Komisije je prisustvovao i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović koji je istakao važnost izrade jedinstvenog takvima, te naglasio: „Nastojaćemo da zajednički takvimski obračun bude integrativni dio i ujedinjavajući faktor islamskih zajednica na ovim prostorima.“

Na svojoj prvoj sjednici Komisija je donešena je odluka da se mešihatima islamske zajednice u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj uputi prijedlog za određivanje nulte tačke za izradu takvima u 2016. godini na područjima ovih mešihata.