A+ A A-

Elči Ibrahim-pašina medresa obilježila 20. godišnjicu rada o reaktiviranja

Svečanom akademijom obilježena je 20. godišnjica na od reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Svečanosti, koja je održana 18. decembra 2014. godine u prostorijama Medrese, prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice, te predstavnici iz javnog, kulturnog i političkog života Travnika i Srednje-bosanskog kantona ali i šire. Kao izaslanik Reisu-l-uleme, svečanosti je prisustvovao dr. Amir Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta.

„Medrese su bile kolijevke znanja, kulture i pismenosti muslimanskih naroda. One su njedrile kako ugledne alime, muderrise, muftije i kadije, tako i ugledne državnike, vladare, namjesnike, vojskovođe, kulturne i javne radnike, drugim riječima njedrile su kremu (ešraf) jednog naroda“, rekao je između ostalog u svom obraćanju na ovoj svečanosti direktor Elći Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić te dodao:

„Jedan od uglednika, vezir, Elči Ibrahim-paša zanijeti i podiže u Travniku trajno dobro, svoju medresu, medresu koja doživi 308 ljeta. Pamtimo one koji su se odvažili da godine 1994. preuzmu emanet podizanja, čuvanja i unapređivanja vezirovog vakufa. To je generacija živućih Bošnjaka, časnih i čestitih muslimana“, kazao je direktor Šošić.

Prigodne sadržaje za ovu svečanost pripremile su i izvele učeničke sekcije tilaveta, zatim horska, dramsko-radijska te recitatorska sekcija. Posebnost na Akademiji je bio i nastup prvog hora Medrese iz 1995. godine.

Na kraju treba istaknuti da su povodom ovog vrijednog i značajnog jubileja na adresu Medrese stigle i brojne čestitke: direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta, muftije travničkog, muftije tuzlanskog, glavnih imama Medžlisa IZ Travnik i Bugojno, premijera SBK, načelnika Općine Travnik, predsjednika UO Univerziteta u Travniku, zatim direktora Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta u Travniku, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik, predsjednice Bošnjačke zajednice kulture Preporod Travnik i drugih.

  • 0101