A+ A A-

Reisu-l-ulema na hafiskoj dovi u Travniku

U subotu, 6. decembra 2014. g. u Medresi je proučena hafiska dova i u zvanje hafiza Kur'ana promovirani Zlotrg Ismail – učenik trećeg razreda i alumnista naše medrese Dogan Tarik.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Elči Ibrahim-pašinoj medresi poželio je moderator prof. Kemal Avdagić koji je u konferansi posebno naglasio podatak da je ovom dovom upotpunjen niz od 33 dragulja, 33 hafiza, 33 čuvara Kur'ana Časnog koje je iznjedrila ova škola od svog reaktiviranja 1994. godine.

Posebna dobrodošlica se poželjela Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, zatim direktoru Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ mr. Nusret-ef. Abdibegoviću, predstavniku Svjetske asocijacije za učenje Kur'ana napamet iz Džidde dr. Džemalu Muslihu, direktoru Razvojne banke Federacije BiH g. Salki Selmanu, hafizima, profesorima fakulteta i medresa, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa Islamske zajednice Muftiluka travničkog, imamima i vjeroučiteljima, roditeljima i gostima.

Moderator je ukratko upoznao prisutne sa radom sekcije hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi pri čemu je istakao da Sekcija hifza postoji od reaktiviranja rada Medrese ratne 1994. godine. Rukovodilac sekcije u tom periodu bio je hfz. dr. Džemail Ibranović. Svojim dolaskom u Medresu i preuzimanjem predmeta Kiraet, hfz. Fadil Bektaš se uključuje u rad ove sekcije. Preko svoga prijatelja iz Džedde, dr. Abdullaha Basfara, uvezuje ovu sekciju sa Svjetskom organizacijom za učenje Kur'ana napamet. Ova organizacija je otvorila i svoj ured u Sarajevu na čijem čelu je dr. Džemal Muslih. Svakom učeniku koji nauči Kur'an napamet i položi ga pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu ova organizacija dodjeljuje novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura i stipendiju od 100 eura mjesečno prilikom studiranja na bilo kojem fakultetu kojeg mladi hafiz izabere.

Kroz dvadesetogodišnji rad Medrese, 33 njena učenika i učenice su uspjeli da nauče cijeli Kur'an napamet i polože ga pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Ova dva naša mlada hafiza su trideset drugi i trideset treći hafiz po redu. Uprava Medrese je stavila raspoložive kapacitete za rad ove sekcije pomažući je materijalno i moralno. Najveću zaslugu za ovaj veliki uspjeh zaslužuje hfz. Fadil Bektaš koji je do sada bio muhaffiz 23 hafiza.

Na početku programa se obratio direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić čiji govor objavljujemo u cijelosti:

Koristim priliku uputiti Vam, u svoje ime i u ime kolektiva Medrese, toplu dobrodošlicu i zahvalnost što ste našli za shodno da danas budete sa nama i podijelite radost hafiske dove i jubileja 33 hafiza Elči Ibrahim-pašine medrese. To je naš veliki uspjeh i radost, to je uspjeh i radost svih naših hafiza, njihovih roditelja, muhafiza a danas posebno radost mladih hafiza Tarika Dogana i Ismaila Zlotrga.

Dozvolite mi da ovim povodom i u ovom svečanom trenutku uputim izraze dobrodošlice i iskrene zahvalnosti na odvojenom vremenu i zahmetu našim cjenjenim gostima i uzvanicima posebno Njegovoj eminenciji, reisul-ulemi hadži Husein-ef. Kavazoviću, koji je pored svih svojih obaveza, a ovih dana su one doista brojne, odlučio počastiti nas svojim prisustvom i podijeliti sa nama ovu veliku radost. Mi mu upućujemo hajr-dove za dobro zdravlje i puno uspjeha u radu i svakako našu punu podršku na putu očuvanja i jačanja Islamske zajednice kao duhovne kičme našeg naroda.

Biti hafiz/hafiza, čuvar Allahove knjige je velika čast ali i odgovornost. Za to treba pored jakog imana, ljubav prema Allahovoj riječi, veliko srce i snažna volja i ustrajnost. Čini mi se da je sve to objedinjeno kod naših vrijednih hafiza, Tarika Dogana i Ismaila Zlotrga. Njihov put je kao i put svih 33 hafiza i hafize naše medrese; put ustrajnosti, sabura, odlučnosti i odricanja. To je put uspjeha. Na ovom putu su ih vjerno pratili, bodrili i pružali pomoć ponajviše njihovi roditelji, njihov muhafiz, a zatim profesori, kao i njihove kolege iz klupe.

Današnja dova, kojoj prisustvujemo, je izraz našeg priznanja i čestitanja na stepenu i deredži koju su hafizi Tarik i Ismail postigli. Oni će u povijesti naše škole biti upisani kao 32. i 33. hafiz, odnosno kao hafizi koji su upotpunili zlatnu nisku bisera, nisku ili tespih od 33 hafiza.

Ova svečanost je zato i jubilarna svečanost iz dva razloga, prvo jer smo upotpunili tespih hafiza, a drugo jer smo to uspjeli u godini jubileja 20-te godine rada Medrese od njenog reaktiviranja 1994. godine.

Stoga, današnjom svečanosti želimo potvrditi našu opredijeljenost u nastojanju da Medresa nastavi svoj hod kroz povijest kao hram odgoja, znanja, prosvjećivanja, obrazovanja, hram učenosti i pobožnosti kako je to i zanijetio Elči Ibrahim-paša.

U to ime pored hafiza, posebno želimo čestitati i odati priznanje muhafizu hfz. Fadilu Bektašu bez čijeg zalaganja i truda bi ova niska hafiza bila daleko manja. Svakako, čestitamo i roditeljima, rodbini i prijateljima ovaj doista veliki uspjeh uz dovu Uzvišenom da hafizima da snage da postignutu titulu nose časno, da se vladaju i rade u skladu sa slovom i riječju koju su naučili te da budu uzoran primjer i inspiracija mladim kolegama i kolegicama iz Medrese kakav put u životu odabrati i kuda krenuti dalje u budućnosti.

Na kraju, braćo i sestre, svima vama koji nas na putu dobra i nauke podržavate iskreno i toplo hvala uz dovu Dragom Allahu da vas iz svoje nepresušne hazne, za vaš trud i dolazak posebno nagradi. Amin.

Povodom ovog jubileja čestitke su uputili i predstavnici državnih i javnih ustanova i društava među kojima su izdvojene: Premijera SBK i načelnika Općine Travnik, predsjednika UO Univerziteta u Travniku, glavnih imama Medžlisa IZ Travnik i Bugojno, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik, predsjednice Bošnjačke zajednice kulture ''Preporod'' Travnik, muftije tuzlanskog mr. Vahid-ef. Fazlovića, a posebnu čestitku povodom promocije 33 hafiza uputio je i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, koji je danas, uz Reisov izun, službeno odsutan.

O ovoj svečanosti i današnjem događaju u Medresi je govorio i direktor Uprave za vjerske poslove i predsjednik UO naše škole, mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Iz biografija mladih hafiza izdvajamo:

Ismail Zlotrg sin Enesa i Ajše rođen je 23.11.1997. godine u Zenici. Poslije završene Osnovne škole u Vitezu upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, u kojoj je sada treći razred. Od drugog polugodišta prvog razreda član je Sekcije hifza gdje je naučio Kur'an napamet u rekordnom vremenu pred svojim muhafizom, profesorom hfz. Bektaš Fadilom. Hifz je položio pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu u periodu od 13. do 27. 10. 2014. godine. Učestvovao je na više takmičenja u zemlji i inostranstvu gdje je postigao zapažene rezultate. S obzirom na talenat kojeg posjeduje, od njega se očekuju veliki rezultati na polju nauke i sticanja znanja.

Tarik Dogan, sin Naila i Emine, rođen 19.08.1995. godine u Zenici, alumnista je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Poslije završene Osnovne škole u Turbetu upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, koju je završio kao odličan učenik školske 2013/2014. godine. Od drugog polugodišta prvog razreda bio je član Sekcije hifza gdje je naučio Kur'an napamet pred svojim muhafizom hfz. Bektaš Fadilom. Hifz je položio pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu u periodu od 27. 10. do 10. 11. 2014. godine. Učestvovao je na više takmičenja, a na Balkanskom takmičenju učača Kur'ana, koje je organizovala država Katar u Rijeci, RH početkom ove godine, osvojio je prvo mjesto. Planira nastaviti školovanje u Medini u Saudijskoj Arabiji.

Hafisku dovu je proučio muhaffiz prof. hfz. Fadil-ef. Bektaš nakon kojeg je Reisu-l-ulema IZ u BiH mr. Husein-ef. Kavazović mladim hafizima uručio diplome i obratio se skupu. Poslije obraćanja je Reis-ef. uručio i hediju muhafizu Bektašu.

Tradicionalno Fondacija '' Bošnjaci'' uručuje svoje hedije promoviranim hafizima. Ove godine u ime Fondacije hedije je uručio Muharem-ef. Hasanbegović.

Uz tekbire i čestitanja te ručkom u restoranu Škole je završena hafiska svečanost u Medresi.

(www.medresatravnik.edu.ba)

  • 0101