Promo banner

A+ A A-

Imam Časnog Harema u Mekki posjetio Muftiluk travnički

Imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Mekki dr. Salih bin Humejd, koji na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, 23. novembra 2014. godine je  posjetio Muftiluk travnički.

U sklopu svoje posjete prof. dr. Salih bin Humejd, imam i hatib Mesdžidul-harama u Mekki, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Kraljevine Saudijske Arabije je u pratnji visoke delegacije iz Saudijske Arabije, ambasadora Saudijske Arabije u BiH, NJ. E.  Mohammed A. Al-Thakafija, te mr. Nusret ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta, domaćina dr. Ahmed-ef.Adilovića, Muftije travničkog, šejha Rehmatullah Nezirkhana Garija, direktora Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH i nadzornika Kulturnog centra princeze Dževhere i Vehid. Ef. Arnauta, glavnog imama Medžlisa IZ Bugojno, posjetio je Bugojno i Kulturni centar princeze Dževhere.

Gosti iz Saudijske Arabije u džamiji Kulturnog centra Princeze Dževhere su zajedno sa svojim domaćinima obišli Centar, zatim klanjali podne namaz, nakon čega su se prisutnima obratili muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, zaželivši dobrodošlicu cijenjenim gostima i iskazavši svoju zahvalnost na pomoći i saradnji koju KSA, pruža i razvija sa našim narodom i državom BiH.  U cilju upoznavanja dr. Saliha b. Humejda i njegove pratnje sa Muftijstvom travničkim, Muftija je  ukratko napravio presjek vjerskih aktivnosti i projekata na području Muftiluka travničkog.

Zatim se prisutnim džematlijama obratio i sam šejh Salih b. Humejd, koji je iskazao svoju radost i oduševljenje na onome što je vidio  u toku svoje posjete BiH. Prof. dr. Salih b. Humejd je kazao da se dobra saradnja između dva naroda i dvije države treba proširiti i na aktivnosti saradnje na polju obrazovanja, izgradnje infrastrukturnih projekata (puteva, objekata, zdravstvenih ustanova i sl).

Nakon obraćanja u džamiji Princeze Dževhere, prof. dr. Salih b. Humejd se u amfiteatru  Kulturnog centra obratio  imamima, muallimima i vjeroučiteljima sa područja Muftijstva. Uz izražavanje počastvovanosti i velike radosti na susretu sa predvodnicima naroda i odgajateljima mladih naraštaja, kao imam najčasnije džamije na planeti naglasio je značaj i ulogu imama i muallima u njihovoj misiji i pozivu.

Biti imam i muallim je velika čast ali i odgvornost. Da bi bili imami i predvodnici ka dobru, uz oslonac na Allaha dž.š., neophodno je da budemo živi  primjer onoga što kazujemo, kazao je šejh Salih b. Humejd.

Zatim su se visoka delegacija i poštovani gosti uputili za Travnik gdje su posjetili Elči Ibrahim-pašinu medresu.

Prilikom posjete Medresi šej Salih b Humejd nije krio svoje zadovoljstvo onim što je vidio kazavši da reaktiviranje Medrese nakon skoro pola stoljeća i njen uspon pokazuje čeličnu volju bošnjačko-muslimanskog naroda da opstane na svojoj zemlji u svojoj vjeri. Posjeta Muftiluku travničkom je završena obilaskom izvora Plave vode.

(www.muftiluk-tr.net)

  • 0101