A+ A A-

Hafiska dova hafizu Ahmedu Mrahoroviću iz Banovića

U prepunoj gradskoj džamiji u Banovićima, 18.10.2014.godine upriličeno je promoviranje  Ahmeda Mrahorovića u časno zvanje hafiza Kur'ana. Među prisutnima na svečanosti bili su: predsjednik komisije za hifz Rijaseta IZ BiH, hadži hafiz Ismet ef. Spahića, , pomoćnik muftije tuzlanskog, dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik direktora Behram-begove medrese Tuzla mr. Mensur ef. Husić, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske g. Hasan Atli, predsjednik svjetske  asocijacije za hifz g. Džemal Muslih, načelnik Općine Banovići Midhat Husić i dr.

19-11-2014-03-haf-dov-ban-1

Voditelj programa Zijad ef. Čavčić, nakon selama i riječi dobrodošlice istakao je da je novi hafiz Ahmed Mrahorović, ujedno, i prošlogodišnji maturant Behram-begove medrese koja je te godine iznjedrila šest hafiza. Za to uveliko velike zasluge ima hafiz Mirnes ef. Spahić, profesor kiraeta koji nije tako žalio ni sebe ni svog truda. Inače,  novi hafiz Ahmed sin je hafiza Mirsada ef.  Mrahorovića, što je rijedak slučaj u našoj domovini da su babo i sin hafizi. Hafiz Ahmed je peti hafiz sa područja MIZ  Banovići od 2006.godine kada je hifz položio njegov babo hafiz Mirsad efendija.

Prisutne je najprije poselamio i zaželio dobrodošlicu Sead ef. Mrahorović, glavni im am Medžlisa IZ Banovići, da bi potom mr.Mensur ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese, govoreći o važnosti učenja hifza u medresama naglasio  da se  hafiz Ahmed tokom školovanja isticao kao učenik medrese.

 Izražavajući svoje zadovoljstvo što prisustvuje ovim povodom na skupu u Bosni, g. Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske posebno je akcentirao Kur'an  kao sponu koja zbližava ljude bez obzira odakle dolazili.

Kao izaslanik tuzlanskog muftije  dr.Sead ef Seljubac je u svom nadahnutom govoru govorio o vrijednosti hafiza i učenja Kur'ana, te  naglasio da se od mladog hafiza Ahmeda Mrahorovića puno očekuje u njegovom daljnjem školovanju i usavršavanju.

19-11-2014-03-haf-dov-ban-2

Poslije učenja odlomaka iz Kur'ana koje  su proučili 19 prisutnih hafiza uslijedilo je obraćanje izaslanika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića. On se osvrnuvši na proteklo vrijeme prisjetio dana kada su Banovići u svojoj bliskoj prošlosti nazivani gradom komunizma, gradom bez džamije, da  bi  evo u relativno kratkom vremenu postali gradom hafiza, jer iz Banovića je od 2006 godine izašlo već pet hafiza. Na kraju svog obraćanja hafiz Ismet Spahić je čestitao mladom hafizu Ahmedu, njegovom babi hafizu  Mirsadu ef., majki Muratki, cijeloj porodici Mrahorović i Islamskoj zajednici u cjelini, te uručio diplomu hafizu  Ahmedu.

Iz biografije mladog hafiza

Hafiz Ahmed Mrahorović je rođen 08.4.1995.godine u Tuzli. Sin je hafiza  Mirsada ef.  i Muratke. Osnovnu školu je završio u Banovićima, a Behram-begovu medresu u Tuzli 2014.godine sa odličnim uspjehom i vladanjem. U toku školovanja u medresi učestvovao je na više takmičenja. Hifz je počeo učiti u prvom razredu medrese pred hafizom Mirnes-ef. Spahićem i uspješno položio pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice za hifz, 01.10.2014./7.zu-l-hidždžeta 1435.

(Preporod, 15. novembar 2014.)