A+ A A-

Muftija Grabus se susreo sa najvišim predstavnicima Luteranskog saveza

 

Muftija dr. Nedžad Grabus na poziv biskupa mr. Geze Erniše, u četvrtak 13. novembra 2014. godine, učestvovao je na svečanom prijemu i prijateljskom susretu sa najvišim predstavnicima Luteranskog saveza.

18-11-2014-04-mu-slo-akt-1

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Svjetskog luteranskog saveza dr. Munib Yanan i generalni sekretar Martin Junge. U pratnji muftije Grabusa, prijemu su prisustvovali i sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić i ljubljanski imam SenadKarišik.

Evanđeoska crkva u Sloveniji čini 14 crkvenih zajednica sa 18.000 vjernika, a ujedno je i članica Svjetskog luteranskog saveza od 1952. godine. Svjetski luteranski savez sa sjedištem u Ženevi, globalna je zajednica sa 144 luteranske crkve i predstavlja 72 miliona vjernika u 79 država. Osnovana je 1947. godine kao Savez luteranskih crkava koje djeluju na osnovi pet vrijednosti: dostojanstvo i pravednost, samilost i predanost, poštovanje različitosti i uključivanje, saradnja, transparentnost i odgovornost.

Na svečanom prijemu muftija dr. Grabus kratko se obratio prisutnima. Prisutnimase obratio u engleskom jeziku i ispostavio važnost međuvjerske saradnje, a predsjedniku Svjetskog luteranskog saveza obratio se u arapskom jeziku, jer dr. Yunan dolazi iz Palestine.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve u Sloveniji.

(www.islamska-zajednica.si)