A+ A A-

Sud u švicarskom kantonu Saint Gallen je podržao pravo učenica da nose hidžab

Sud u kantonu Saint Gallen je ukinuo zabranu djevojčicama da nose hidžab u učionici a koju je uvela osnovna škola St. Margarethen.

Administrativni sud u kantonu Saint Gallen je u utorak (11. novembra 2014.) presudio u korist roditelja 13-godišnje devojčice koji su se žalili na odluku školskih vlasti da zabrane nošenje hidžaba u učionici.

Sud je zauzeo stav da je zabrana bila "nesrazmjerna" s obzirom da nema dokaza da je nošenje mahrame ili hidžaba koje tradicionalno nose muslimanke kao znak skromnosti, izazvalo probleme u školi ili da ugrožava integraciju tinejdžera u razredu.

Osnovna škola St. Margarethen je prošle godine početkom ljeta uvela zabranu nošenja hidžaba u učionicama. Međutim, Sud je naveo da bi to bilo opravdano samo ako bi postojala "ozbiljna prijetnja vjerskom miru". Sud se priklonio argumentima advokata djevojke u vezi sa slobodom vjere, zaštićena federalnim i kantonalnim zakonom, kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Odluka je objavljena isti dan kada je Savezna vlada potvrdila pravo kantonu Ticino da zabrani građankama pokrivanje njihovih lica i glave s velovima kao što su burka ili niqab koje nose neke muslimanke.

Kanton Ticino je odobrio ovu zabranu u septembru 2013. uz podršku kantonalnih vlasti.

Savezni kabinet je odlučio da je ta inicijativa u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je ranije odlučio da je zabrana burke u Francuskoj kompatibilna sa slobode vjere i zabranom diskriminacije. Zabrana burke u kantonu Ticino se ne odnosi na hidžab.

Islamske grupe su izjavile da mogu živjeti s takvom zabranom. "Mi to prihvatimo, jer nam je mir izuzetno važna," rekao je Hišam Maizar, predsjednik krovne grupe za islamske organizacije u Švicarskoj.

Emir Kovačević