A+ A A-

Omladinske aktivnosti u Bosanskoj Dubici

U okviru aktivnosti omladinske biblioteke i čitaone „Mehmed ef. Spahić“, dana 15.11. omladina našeg medžlisa ugostila je omladinu iz Medžlisa Prijedor. Tim povodom upriličili smo druženje u prostorijama biblioteke. Prisutnoj omladini obratio se glavni imam Safet ef. Beganović. Na samom početku poželio je dobrodošlicu gostima iz Prijedora te da se dobro osjećaju u prostorijama omladinske biblioteke. Govorio je o važnosti druženja dva brata u ime Boga i nagradi koja slijedi za ispravno i iskreno druženje. Ako nam ovo bude nijet za ovo naše hairli druženje, onda možemo očekivati od Dragog Boga i druge ovodunjalučke i Ahiretske koristi. Ovo druženje je zamišljeno da vratimo živu riječ, jer danas je sve prisutnije njihovo otuđenje od vršnjaka, koji moramo priznati, sve više vremena provode uz internet, facebook ili video igre? Na TV ekranu, ali i na našim ulicama sve je više nasilja. Od ovog druženja ne očekujemo nikakvu materijalu korist, već samo želimo da omladini omogućimo druženje od kojeg će imati duševnu korist tj. hranu iznutra.

Zahvalio se imamima iz MIZ-e Prijedor koji su organizirali posjetu našem Medžlisu, prije svega istaknuo je imama Suad ef. Kazaferović kao inicijatora ovog druženja, Omer ef. Redžić, te Abdul-Aziz ef. Nuspahić. Kao znak dobrodošlice na ispraćaju omladinci Medžlisa Bos. Dubica uručili su po jedan primjerak Kur'ana svojim vršnjacima i prijateljima iz Prijedora.

Trenutno biblioteka broji 4.000 naslova, a cilj nam je da iskupimo preko 5.000 naslova kako bismo mogli aplicirati na budžet Republike Srpske i zaposliti dva omladinca. Ovo je ujedno i apel pojedincima, institucijama, izdavačkim kućama za donaciju knjiga biblioteci u Bosanskoj Dubici i pomoć povratnicima u manjem BH entitetu.

Sljedećeg dana nakon završetka mektebske pouke mualim Safet ef. Beganović sa učenicima prve grupe organizirao je posjetu bolesnom Faruku Bešiću koji je zbog upale pluća i sepse posljednjih mjesec dana proveo u bolnici. Uz podršku roditelja posjetili smo Faruka, uručili mu poklone i poželjeli mu svi zajedno brz oporavak i povratak u školsku, odnosno mektebsku klupu. Majka Farukova nije krila oduševljenje posjetom vršnjaka iz mekteba pa je dočekujući djecu grlila sa suzama radosnicama.

N.K.

  • 0101