A+ A A-

U organizaciji fondacije Konrad Adenauer u Bihaću održan seminar „Evropa zajednički dom“

U organizaciji fondacije „Konrad Adenauer“ u Bihaću je 15. novembra održan jednodnevni seminar na temu „Evropa zajednički dom“. Ciljana grupa učesnika seminara bili su novinari i prosvjetni radnici, a prema riječima koordinatora mr. Suada Mahmutovića, cilj seminara bio je promocija dijaloga i same države Bosne i Hercegovine, ali i jačanje svijest o nužnosti evropskih integracija za našu zemlju.

„Ovaj seminar kao i prethodna tri, imaju za cilj da naše društvo približe Evropi i društvenom duhu koji u trenutno vlada u evropskim zemljama. Mi nećemo izgubiti na vlastitom identitetu ulaskom u zajednički dom kojeg sačinjavaju članice EU-a„ kaže Suad Mahmutović koordinator projekta za Bihać.

17-11-2014-04-sem-bih-2

Seminar se sastojao od četiri teme: „Hrišćanstvo i globalizacija“, a izlagač je bio episkop Bihaćko-petrovački vladika Atanasije Rakita, zatim tema “Islam i globalizacija” predavač dr. Osman Kozlić, muftija banjalučki, “Kvalitetna komunikacija sa Evropom kao zadatak i jedan od ciljeva vjerskih zajednica u BiH” izlagač Izan Mustafić diplomirani pravnik i tema “Evropa i globalizacija” na koju je izlagala Jasna Ibrahimpašić, profesorica historije.

Govoreći o odnosu između Boga i čovjeka, te o religijskim zajednicama i globalizaciji, vladika Atanasije istakao je da je Bog prvi globalista i da je čovječanstvo jedna zajednica istog porijekla, te da se kao takva treba međusobno poštivati i zajedno surađivati.“

O islamu kao univerzalnoj religiji, koja teži ka uspostavi mira i tolerancije na Zemlji govorio je muftija banjalučki dr. Osman Kozlić, koji je kazao kako je svaka božija objava težila ka uspostavi mira i pravde, te da i islam, kao posljednja božija Objava, ima iste ciljeve kao i prethodne religije, a to je pokornost Bogu u miru i slobodi.

17-11-2014-04-sem-bih-1

„Islam je termin koji označava predanost Bogu bilo kojeg čovjeka i pripadnika religije. Kada je čovjek istinski predan Bogu on ne može da čini nasilje bilo kome. Prema tome, nije ispravna upotreba termina „islamski terorizam“ jer istinski vjernik, musliman i onaj koji je predan Bogu nikada ne čini teror. Ono što je izvjesno je činjenica da neki pojedinci čini teror u ime vjere i kako kaže veliki islamski mislilac Dželaludin Rumi zloupotrebljavaju religiju u vlastite svrhe“ istakao je muftija Kozlić.

Zahvaljujući Fondaciji Konrad Adenauer i njenim aktivistima kojima je ovo već četvrti seminar ovakvog tipa, svijest o dijalogu i spremnost na suživot u različitosti, proteklih se nekoliko godina znatno povećao, a grad Bihać i njegove institucije, kao i sami građani, pokazali su najveću spremnost za savremeni evropski sistem uređenja života koji se bazira slobodi i toleranciji drugačijih stavova i pogleda na život. Na kraju seminara, dodijeljeni su i certifikati svim učesnicima, kao potvrda učešća i njihove opredijeljenosti prema evropskim integracijama i religijskim slobodama, te promociji istih u njihovim društvenim zajednicama.

F. Vojić