Promo banner

A+ A A-

Na 25. godišnjicu džemata u Jesenicama otvoren novoizgrađeni Islamski obrazovni centar

Prijem povodom svečanog otvorenja obrazovnog centra

Islamska zajednica u Sloveniji, u četvrtak 6. novembra 2014. godine, u Jesenicama svečano je otvorila obrazovni centar. Centar će nuditi mogućnosti za neformalno obrazovanje o islamu, islamskoj kulturi i civilizaciji. Ujedno će biti prostor međukulturnog dijaloga i suživota pripadnika različitih nacionalnosti i religija.

Na prijemu su prisustvovali gradonačelnik Jesenica g. Tomaž T. Mencinger, načelnica upravne enote (MUP) ga. Alenka Burnik, komandir policijske stanice g. Robert Račman, predstavnik Katoličke crkve svećenik Andrej Ojstrež, predstavnik Adventističke crkve pastor Marko Močnik, direktori gimnazija, srednjih i osnovnih škola, nastavnici i profesori slovenskoga jezika i historije, donatori i članovi IZ.

Muftija dr. Nedžad Grabus na otvorenju kazao je da se sa otvorenjem centra obilježava i 25 godina djelovanja Odbora Islamske zajednice u Jesenicama. Posebnost Jesenica jesu tolerantni građani koji poštuju svoje komšije i sugrađane. ''To je omogućilo da se na Jesenicama razvije posebna kultura življenja i suživota gdje se niko ne osjeća tijesno'', kazao je dr. Grabus.

Prema ocjenama u Jesenicama živi između 17 do 20% muslimana. To su Bošnjaci koji su prije nekoliko desetljeća došli raditi u jeseničku željezaru, trbuhom za kruhom. Danas na Jesenicama živi već treća generacija muslimana. Oni su skoro i zaboravili otkud su po porijeklu njihovi roditelji, pojasnio je član Islamske zajednice iz Jesenica Ibrahim Smajić.

U centru će se odvijati međukulturni dijalog, religijski susreti i susreti sa društvima i ljudima koji su odgovorni za Jesenice kako bismo zajedničkim naporima dobili odgovore na izazove sa kojima se suočavamo. Namijenjen je svim članovima Islamske zajednice u Sloveniji, jer će se u njemu susretati i razgovarati o temama o kojima nemaju mogućnosti učiti u redovnom obrazovnom sistemu, kazao je dr. Grabus.

Više od milion eura vrijedan centar koji je nastao iz propadajuće zgrade, sadrži tri savremene predavaone, 25 hotelskih soba i savremeno opremljen restoran koji će biti otvoren za javnost.

Obrazovni centar je adresa za sve one koji se žele upoznati sa islamom, islamskom kulturom i civilizacijom, kazao je sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić. U centru će se organizirati obrazovni programi za mlade koji će i ovim centrom dobiti nove prostore za druženje.

Svečana akademija povodom 25. godišnjice džemata

U subotu, 8. novembra 2014. godine svečanom akademijom, džemat Jesenice obilježio je 25. godina svoga rada i djelovanja. Svečani program održan je u dvorani Toneta Čufarja, a programu su prisustvovali muftija dr. Nedžad Grabus, gradonačelnik Jesenica g. Tomaž Mencinger, predstavnici javnog i kulturnog života, članovi Mešihata, imami, predsjednici izvršnih Odbora, sabornici, donatori, brojne džematlije iz drugih džemata kao i domaćini iz Jesenica.

Program je započeo odlomkom Kur'ana kojeg je proučio hafiz Špendi Fidani. Program su izvedbom ilahija i kasida izveli hafizi iz Sarajeva; hfz. Hamza Lavić, hfz. Abdurahman Drkić i Mensur ef. Kerla.

1989. godine, grupa entuzijasta na čelu sa rahmetli Selimom Idrizijem, zatim rahmetli Hamdijom Džamastagićem, rahmetli Nešatom Havzijom, rahmetli Elkazom Sinanovićem, hadžijom Esadom Mahmutovićem i Ramizom Rekićem, upustila se u projekat kupovine objekta. Pokrenuli su džemat u Jesenicama u želji da osiguraju uvijete za rad i djelovanje Islamske zajednice na vjerskom, kulturnom, obrazovnom i humanitarnom polju. Odlučili su kupiti objekat u Ulici Viktorja Kejžarja 19a. To je bilo izuzetno teško. To je bilo vrijeme u kojem nije bilo baš popularno ići u džamiju. No, to ih nije spriječilo u njihovim namjerama. Kupljen je veoma star objekat koji je bio u lošem stanju. Ustvari, radilo se o imanju jednog poznatog Jeseničana koji je pripadao porodici Repovac. Nakon kupovine pokrenuta je adaptacija objekta. Pripremljen je veoma skroman prostor za obavljanje vjerskih dužnosti i obaveza. Prvi imam ovog džemata bio je muftija dr. Nedžad Grabus.

Prvu džumu kao imam obavio je 1990. godine, 10. augusta. Proveo je određeno vrijeme u Jesenice i vratio se svome studiju u Sarajevu. Zatim je imamsku obavezu preuzeo Sakib ef. Halilović, danas jedan od najuspješnijih imama u dijaspori. Muftija Grabus se ponovo vratio u Jesenice 1992. godine, da bi proveo mjesec ramazan sa džematlijama Jesenica. Ostao je tu godinu i pol. U tom periodu pokrenuo je zajedno sa hadžijom Hamzalijom Turkešom, hadžijom Atifom Rekićem, hadžijom Ademom Varmazom, hadžijom Ajizom Omeradžićem i drugima obnovu mesdžida. Sjećamo se da je tada ostao samo jedan zid od postojeće zgrade mesdžida. Sve ostalo je bilo izgrađeno iz temelja. Tada je džemat Jesenice dobio komotan i sređen mesdžid za tadašnje doba.

Nakon toga kraći period imamsku dužnost obavljao Hikmet ef. Kaltak, a nakon njega nekoliko godina u Jesenicama je proveo imam Ihsan Hadžimejlić. Svojim radom i djelovanjem u džematu Jesenice zapažene tragove ostavio je Sead ef. Karišik. U njegovo vrijeme mesdžid je doživio još jednu obnovu koja i danas krasi mesdžid u Jesenicama. Trenutno imamsku dužnost obavlja Munzir ef. Čelenka.

Tokom programa prisutnima se obratio i gradonačelnik Jesenica g. Tomaž Mencinger dok su se u ulozi domaćina prisutnima su se obratili imam Munzir Čelenka i predsjednik Izvršnog Odbora h. Atif Rekić. Prisutnima se obratio i muftija dr. Nedžad Grabus koji se je u svom govoru prisjetio svog imamskog početka u džematu Jesenice kao i prvih početaka djelovanja ovog džemata.

Zvanično otvorenje novosagrađenog Islamskog centra

Nakon upriličenog programa povodom 25. godišnjice rada i djelovanja džemata Jesenice, svi prisutni uputili su se na otvorenje nove zgrade Islamskog kulturnog centra u Jesenicama.

Iako je zvaničan prijem za širu jeseničku javnost održan dva dana prije, u subotu je upriličen otvor i prijem za članove Islamske zajednice koji su se pozivu odazvali u velikom broju. Islamski kulturni centar svečano je otvorio i presjekao vrpcu muftija dr. Nedžad Grabus koji je osobno vodio projekat kupovine i obnove zgrade na Jesenicama. Molimo Svevišnjeg Gospodara da ga nagradi za sve što je učinio i čini za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji.

U dvorani Islamskog kulturnog centra obavljen su akšam i jacija namaz, proučena je dova u kojoj se je muftija dr. Nedžad Grabus posebno sjetio Muhammeda Al-Džalahme, koji  je uveliko pomogao ovom projektu, kao zamjenik generalnog sekretara EMANE (Kuwait public awqaf foundation).

(www.islamska-zajednica.si)

  • 0000