Promo banner

A+ A A-

Dobra međureligijska suradnja na prostoru Bihaća

 

U okviru programa za istraživanje i dijalog pod nazivom „Religija i etika u kreiranju rata i mira“ kojeg na području cijele BiH provodi švedska nevladina organizacija sa sjedištem na Univerzitetu u Edinburgu, u prostorijama Islamskog fakulteta u Bihaću održan je jednodnevni seminar na kojem se diskutovalo o faktorima pomirenja u našoj zemlji. Ciljana grupa su bili studenti i aktivni djelatnici vjerskih zajednica na području grada Bihaća. Moderatori seminara su bili prof. Muhamed Jusić politički analitičar i stručnjak za pitanja odnosa religije i politike u muslimanskim društvima i prof. Emina Ćosić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

„Cilj seminara jeste da se ispitaju stavovi i mišljenja u javnosti, kako bi došli do adekvatnih podataka koji će nam pomoći na putu implementacije programa pomirenja na području BiH“, istakao je Jusić upoznajući učesnike sa ciljevima projekta.

Tokom seminara predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog u maju 2013. godine na području 13 većih gradova u BiH među kojima je obuhvaćen i Bihać. Iz RELWAR-a ističu da su zadovoljni dobivenim rezultatima koji pokazuju da većina bh građana želi pomirenje i suživot, te da su podatci od izuzetnog značaja za vladine i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjem. Istraživanje je pokazalo da su građani Bihaća najspremniji da finansiraju projekte pomirenja na području svoje općine, te da religija i religijske zajednice kao i njihovi predstavnici, igraju važnu ulogu u tom procesu. Također je istaknuto da su vjerske zajednice uradile mnogo u pravcu implementacije procesa pomirenja i razumijevanja svih religija na području Bihaća.

F. Vojić

  • 0101