A+ A A-

Obilježeno 10 godina od otvorenja Gradske džamije u Bosanskom Novom

 

U utorak, 28. oktobra 2014. godine poslije jacije namaza u Gradskoj džamiji u Bosanskom Novom održana je svečanost u povodu obilježavanja Nove hidžretske 1436. godine na kojoj su pored mnogobrojnih novskih vjernika bili prisutni i gosti: bihaćki muftija profesor Hasan ef. Makić kao predavač te hor medrese " Džemaludin Čaušević " iz Cazina koji su i izveli program. Svečanosti su naravno bili prisutni i imami novskog Medžlisa. Ujedno je ovo obilježavanje objedinjeno i sa činjenicom da se ove godine navršava tačno 10 godina od otvorenja obnovljene gradske džamije. Istini za ruku, gradska džamija u Bosanskom Novom otvorena je ljetnih mjeseci te 2004. godine ali iz objektivnih razloga obilježavanje je pomjereno za ovaj datum. Na početku programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Bos. Novi i imam gradskog džemata, od njenog osnivanja, prof. Elvir ef. Vakufac koji se na početku svoga obraćanja zahvalio prisutnima na dolasku, bihaćkom muftiji kojeg kako ističe Elvir ef. zbog stalnog prisustva na našem Medžlisu skoro smatramo Novljaninom, horu cazinske medrese koji su uvijek na raspolaganju našem Medžlisu i nikad naše pozive ne odbijaju. Osvrćući se na tu 2004. kao i na godine prije nje, godine u kojima je tekao povratak a samim tim i obnova džamije, Elvir ef. posebno je naglasio jedinstvo muslimana koje je tih dana vladalo, zbog kojeg su, sigurno, i projekti milionskih vrijednosti i završavali se uspješno kao i što je izgradnja novskih džamija, a među njima i ove gradske. Džamija koja je među prvim džamijama u gradu otvorena u ovom manjem bh entitetu, džamija koja je u cijeloj BiH najbliža granici sa nekom drugom susjednom BiH državom, džamiji za koju su nam nudili izgradnju nekoliko drugih, okolnih seoskih, džamija samo da se ova ovdje ne gradi. Ali upravo to jedinstvo, tih dana, nije to dozvolilo, ona je izgrađena i augusta mjeseca te 2004 godine i otvorena. Simbol Islama i muslimana ove naše Opštine i ako Bog da ostaće to do Sudnjega dana.

31-10-2014-02-god-dzam-bn-1

Kao gost predavač, muftija bihaćki, Hasan ef. Makić koji je ujedno i otvorio, te 2004. godine, gradsku džamiju, s obzirom da su bihaćko muftijstvo i Rijaset bili jedni od najvećih donatora zahvalio se prisutnima na poziv te opisujući put Hidžre Poslanika dočarao prisutnima kako se to Miljenik Islama borio i podnosio nevolje koje su ga tih dana zadesile i pokazao nama kako da ih podnosimo.

Na kraju programa, nakon mevluda i ilahija koje si uzveli članovi hora medrese iz Cazina, predsjednik Medžlisa Fuad Dedić i muftija Hasan. ef. uručili su prigodne plakete u znak zahvalnosti onima koji su, na neki način najviše učestvovali u njenoj izgradnji, bilo kao pojedinci, kroz odbor ili kao institucije. Plakete su uručene Mustić Uzeiru-tadašnjem predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku građevinskog odbora, Alić Bekiru- tadašnjem predsjedniku Medžlisa, članovima džematskog ili građevinskog odbora u to vrijeme Bratić Senadu, Kajtezović Ramizu, Toromanović Sulejmanu, Rakanović Muhamedu, Jaha Mehdiju, Vakufac Elviru, Dautčehajić Rasimu, Talić Hamdiji i Šabanagić Zuhdiji, kao i porodicama onih koji, Allahovom voljom, više nisu među živima Kapetanović Maliku, Vajzović Refiku, Veletanlić Izetu, Fazlić Mehmedu i Talić Safetu, Džemaludin Harčeviću- Đemki, Herak Safetu, kao i Hamzagić Enesu, Bužimkić Mesudu-projektantu, Edinu Mušiću, Dragi Todiću-tadašnjem načelniku Opštine, muftijstvu bihaćkom i muftiji Hasan ef. Makiću, Rijasetu BiH, Federalnom ministarstvu za izbjeglice, raseljena lica i povratnike, Ambasadi Malezije u BiH, Opštini Bosanski Novi, te medresi " Džemaludin Čaušević " iz Cazina.

Učenjem dove završeno je obilježavanje 10-ogodišnjice od otvora obnovljene gradske džamije.

Amir ef. Kalender