A+ A A-

Muftijstvo travničko posjetio šef Ureda OSCE-a u Travniku

U srijedu, 29. oktobra 2014. godine, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je u svom Uredu u Travniku primio delegaciju regionalnog ureda OSCE-a, čije je sjedište upravo u Travniku.

Ovaj Ured inače pokriva područje Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. U posjeti Muftiji bili su gosp. Cristiano Barale, šef Ureda i gosp. Amir Hadžić, službenik za podršku i razvoj lokalne samouprave.

30-10-2014-03-mu-tr-pos-osce-1

Prilikom susreta predstavnici OSCE-a su predstavili Muftiji svoj krug djelovanja, sa posebnim osvrtom na provođenje i vladavinu zakona i upravljanja u lokalnim jedinicama samouprave. Tom prilikom iskazali su i svoje interesovanje o radu i djelovanju Muftijstva travničkog, naglasivši da je uloga vjerskih lidera u izgradnji pomirenja, suživota i tolerancije u društvu, jedna od ključnih u BiH. Muftija je sa svoje strane kazao da je IZ-a, odnosno Muftijstvo na čijem je čelu otvoreno za svaki vid saradnje u cilju poboljšanja zajedničkog javnog interesa uz svakako uvažavanje i različitosti koje krase bh. društvo.

Između ostalog bilo je riječi i o inicijativi, od strane vjerskih predstavnika svih konfesija koje djeluju na području Travnika i SBK, o formiranju i uspostavljanju ogranka MRV, a čije bi sjedište bilo u Travniku ili Bugojnu, što su predstavnici OSCE-a podržali.

Na kraju iskazana je želja za daljom saradnjom između Muftijstva i OSCE-a.

(www.muftiluk-tr.net)