A+ A A-

Obilježavanje Nove hidžretske godine u Sisku

 

Medžlis islamske zajednice Sisak već šestu godinu organizira i održava javno obilježavanje Nove 1436. hidžretske godine kroz Svečanu akademiju “Nek se srca otvore”. Dom kulture Kristalna kocka vedrine bila je popunjena do posljednjeg mjesta da primi sve posjetitelje sadržajno bogatog i raznolikog programa čiji je cilj bio prezentirati ljepotu, bogatstvo i radost života u vjeri, kulturi i tradiciji.

Posebnost ovogodišnjem programu dali su hor Behram-begove medrese iz Tuzle kao posebni gosti koji su dojmljivom izvedbom ilahija i kasida te intepretacijom recitala i kur’anskih poruka o Hidžri ukrasili Svečanu akademiju.

U svom pozdravnom obraćanju prisutnih gostiju glavni imam Alem ef. Crnkić naglasio je važnost promoviranja istinskih vrijednosti s kojima se oplemenjuje čovjek i uljepšava svijet, a kao najvažniju polugu Islamske zajednice označio je mlade koji su najveći razlog i motiv zbog čega se organiziraju i održavaju ovakvi programi.

Program je započeo neuobičajeno i zanimljivo: dinamičnim promotivnim spotom znakovitog naziva “Islamska zajednica-moj identitet” koji je u nekoliko rečenica predstavio misiju i poslanje Islamske zajednice te njenu snažnu i ponosnu ulogu kao najuspješnije i najbolje intitucije muslimana na ovim prostorima, a završio je presjekom fotopanorame krucijalnih događanja i dešavanja u Islamskoj zajednici kroz protekli period. Video-spot je izazvao snažan dojam prisutnih.

Islamska zajednica u Sisku može imati svjetlu budućnost sa ovakvom dječicom i omladinom, u jednom trenutku tijekom programa izjavila je radijska voditeljica Karmen Valenta što je bio odraz zanimljivih točaka Svečane akademije u kojima su sudjelovala djeca i mladi Medžlisa Sisak.

Od akrostiha o Hidžri kroz ispisivanje pojma Hidžre na velikim papirima i stihovima početnog slova tog pojma, preko hora Medžlisa Sisak do dramske skupine Medžlisa Sisak koja je pripremila narativni i scenski prikaz događaja Hidžre pod ravnanjem prof.Aseme Kurtović.

Omladina Medžlisa Sisak zaokružila je svoj dio programa kroz “Najljepše poruke” čiji je cilj bio potaknuti na razmišljanje prisutnu publiku kroz poučne i značanjem bogate kur’anske i hadiske poruke kao i mudrostima.

Izaslanik muftije zagrebačkog mr.sc.Nermin Botonjić, čestitajući Novu hidžretsku godinu svima, govorio je o porukama Hidžre za današnje vrijeme s posebnim osvrtom na značanje pojma “muhadžir” u kontekstu klonjenja zabranjenog i činjenja propisanog.

Novu hidžretsku godinu čestitala je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček želeći samo jednu želju: obilježavanje Nove hidžretske godine u budućoj džamiji i Islamskom centru.

Prof.Agan Velić, izaslanik sisačkog dožupana pridružio je čestitkama za Novu hidžretsku godinu.

Nakon prvog dijela programa koji je bio vjerskog karaktera, drugi dio programa popunjen je kulturnim i folklornim stvaralaštvom.

BKUD “Nur” se predstavio koreografijom koja je izazvala ovacije publike, a ženski pjevački zbor “Sevde” otpjevao je sevdalinke “U Stambolu na Bosforu” i “Jutros mi je ruža procvjetala” probudivši sjećanja i nostalgiju za nekadašnja vremena.

Vokalni interpretator sevdalinki Mehmed Goražda premijerno je za ovu prigodu izveo “acapelo” sevdalinku “Prebrojana ljeta” koja govori o kratkoći dunjaluka i njegovoj prolaznosti.

Ovogodišnje Plakete zahvalnosti uručene su: prof.Asemi Kurtović za aktivan i predan rad u promoviranju Medžlisa kroz rad sa Dramskom skupinom Medžlisa te hadži Abdurahmanu Harčeviću za aktivan, predan i odgovoran rad tokom dugogodišnjeg članstva u radu Izvršnog odbora Medžlisa te za savjesno obnašanje dužnosti predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Sisak. Posljednju Plaketu zahvalnosti osobno je uručio mr.sc.Nermin Botonjić hadži Harčeviću.

Ovogodišnja Svečana akademija bila je oplemenjena humanitarnom akcijom prikupljanja novčanih sredstava za dječaka Matu Bešlića koji boluje od spinalne mišićne distrofije tj. odumiranja mišića. I pored specifičnog stanja, mama Ana u društvu sina Mate poželjeli su biti na Svečanoj akademiji te su bili prisutni tijekom kompletnog trajanja programa koji je trajao puna dva sata.

I šećer na kraju. Ono što su mnogi sa nestrpljenjem čekali; podjelu slatkih paketića. Program je zaokružen kroz podjelu slatkih paketića prisutnoj djeci i mladima koji nisu krili oduševljenje.

(www.medzlis-sisak.net)

  • 0101