A+ A A-

U Zavidovićima obilježena Nova 1436. hidžretska godina

 

Centralna svečanost, u povodu Nove 1436. hidžretske godine, održana je u subotu, 25. oktobra 2014. godine, poslije podne namaza u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

Nakon što su zavidovićki imami proučili mevlud, vjernicima se obratio imam Gradske džamije Izet ef. Čamdžić koji je govorio o porukama hidžre koje su uvijek aktualne. Naglasio je da je hidžra ukazala muslimanima na potrebnu brigu o džamiji jer je Poslanik a.s. na to ukazao, dok je činio hidžru, izgradnjom džamije u mjestu Kuba. Hidžra je donijela muslimanima i ezan kao poziv vjernicima na namaz. Hidžra je donijela muslimanima džumu kao obavezni sedmični namaz. Hidžra je donijela i bratimljenje među muslimane.

Glavni imam Sulejman ef. Efendić je u svom obraćanju čestitao ovogodišnjim hadžijama obavljen hadž te im zaželio dobrodošlicu u svoje džemate. Istakao je da, zapravo, hidžra traje od Adema a.s. i trajaće sve do sudnjeg dana. Adem a.s. i njegova žena su učinili hidžru iz dženneta na Zemlju a sve druge hidžre nakon njihove su sa Zemlje prema džennetu.

Osim ovog centralnog skupa, svi imami su u svojim džematima prigodnim programima obilježili dolazak nove hidžretske godine.

Nermin Selimović

  • 0101