A+ A A-

Kotor Varoš: Mevlud u povodu Nove 1436 hidžretske godine

28-10-2014-09-nhg-kv-1U petak 24. oktobra 2014. godine u Kotor Varošu nakon klanjanja akšam namaza mevludom je dočekana Nova hidžretska 1436 godina i tako se već duži niz godina tradicionalno obilježava ovaj, za muslimane cijelog svijeta, značajan trenutak u povijesti islama.

Mevlud je održan u kotorvaroškoj gradskoj džamiji koja je bila ispunjenja džematlijama iz svih džemata, koji su došli da se zajedno prisjete događaja Hidžre i kroz učenje mevluda i ilahija u svojim srcima ožive taj trenutak, a da iz vaza uzmu pouke i poruke koje Hidžra sa sobom nosi.

Nakon salavata i ezana koji su u akšamsko vrijeme najavili dolazak 1436. h. godine i klanjanja akšam namaza imami medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš izveli su mevludski program, na kraju programa nakon što je glavni imam MIZ Kotor Varoš prof. Samir ef. Delić prisutnima čestitao nastupanje hidžretske godine i zaželio im da bude bolja i uspješnija od prethodne, koja je obilovala mnogim iskušenjima kroz koja su bošnjaci Kotor Varoša prolazili, prisutnima se vazi i nasihatom obratio Muharem ef. Muslić imam u džematu Hrvaćani, a koji je bio vaiz na centralnom obilježavanju nastupanja Nove hidžretske godine. U svom vrlo inspirativnom i nadahnutom predavanju Muharem efendija je prisutne proveo kroz sve segmente Hidžre i podsjetio ih na nasihate kojima nas Hidžra uči.

Nijaz Duzan