A+ A A-

Cazin: Proučena hafiska dova hfz. Mehmedu Kudiću

 

U subotu, 18. oktobra 2014. g. - 24. zul-hidždžeta 1435. h.g, u džamiji džemata Gnjilavac poslije podne-namaza proučena je hafiska dova profesoru Cazinske medrese Mehmedu Kudiću, čime je prof. Kudić promoviran u hafiza Časnog Kur'ana.

Ovoj svečanosti prisustvovali su: banjalučki muftija Osman ef. Kozlić u svojstvu izaslanika reisul-uleme IZ u BiH Huseina Kavazovića, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, direktor Medrese u Cazinu prof. Salih Dervić, hfz. Dževad Hrvačić, pomoćnik direktora Gazi Husrev-begove medrese za internat, profesori Islamskog pedagoškog fakulteta, načelnici općina Cazina i Bužima, glavni imami i imami medžlisa IZ Cazin, Kladuše, Bihaća, Bužima, Bosanske Krupe,  najveći ukras ove svečanosti – jedanaest hafiza te brojna rodbina, prijatelji i sugrađani hafiza Kudića.

Prvo ašere proučio je hafiz Suad Šahinović, profesor kiraeta u Cazinskoj medresi, a zatim je  selame i izraze dobrodošlice prisutnim uputio imam džemata Gnjilavac Refik ef. Crnkić.

Potom su čestitku hafizu Kudiću, porodici, džematu, Medresi, Medžlisu, i IZ u BiH uputili i prisutnima se prigodno obratili direktor Medrese prof. Salih Dervić te u svom obraćanju istaknuo je važnost zajedništva i odgovornosti u vjeri islamu.

U ime Medžlisa IZ Cazin prisutnima se obratio i uputio čestitku novom hafizu glavni imam prof. Said ef. Mujakić.

Voditelj programa bio je profesor Medrese mr. Suad Mahmutović koji je u toku programa govorio o važnosti učenja Časnog Kur'ana napamet te o zanimljivostima i broju hafiza u BiH ali i u svijetu.

Nakon uvodnih obraćanja i prigodnih čestitki odlomke Časnog Kur'ana proučili su hafizi.

Čestitku i prigodno obraćanje uputio je i muftija bihaćki prof. Hasan Makić, koji je također govorio o učenju Kur'ana Časnog. Pohvalio je hfz. Kudića, kao dobrog poznavaoca arapskog jezika kao i njegovo samostalno učenje Kur'ana napamet.

Na kraju se obratio i banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić, koji je prenio čestitku i selame uvaženog Reisa te je uz tekbire uručio najbolju i najčasniju diplomu - diplomu hafiza Kur'ana prof. Mehmedu Kudiću, a potom ispred Rijaseta IZ u BiH i fonda Bošnjaci uručio prigodnu hediju hafizu Kudiću.

Mehmed Kudić, sin hadži Nurije i rahm. Adile, rođen je u Velikoj Kladuši 15.10. 1969. godine. Osnovnu školu završio je u Liskovcu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom fakultet na čuvenom Al-Azhar univerzitetu u Kairu. Nakon završenog studija, 1994. odlazi u Njemačku, gdje je radio je na organiziranju i pokretanju džemata u Ulmu, Ravensburgu i Tuttlingenu. U decembru '95. vraća se u Veliku Kladušu na mjesto gradskog imama i profesora arapskog jezika u Cazinskoj medresi. Punih 10 godina, od '98. do 2008., bio je na poziciji glavnog imama Medžlisa Velika Kladuša, za što su mu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zjednice Velika Kladuša dodijelili Plaketu za uspješno rukovođenje vjersko-prosvjetnom službom Medžlisa. 2008. g. Federalno ministarstvo obrazovanja imenovalo ga je za člana komisije za izradu Nastavnog plana i programa arapskog jezika za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH.

Pored profesionalnog angažmana redovnog profesora arapskog jezika u medresi “Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, individualno i timski aktivno se bavi i prevodilačkim radom. Na postdiplomskom je studiju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Hifz je položio u ponedjeljak 15.09. 2014. pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. U braku je sa Sabahetom i otac je triju kćeri.

  • 0101