A+ A A-

Bajramski miris na ulicama Bihaća

Bajramske radosti su uvijek bile posebne, a ljepotu i poseban miris tim bajramskim radostima daju djeca i mladi, kao i lijepe želje upućene onima kojima čestitamo ovaj veliki muslimanski blagdan. Medicinska škola Bihać nastoji redovno obilježavati brojne važne datume među kojima su, sigurno, i bajrami. Kako prošle, tako i ove godine, učenici i njihovi profesori islamske vjeronauke su napravili jedan izuzetno lijep i hvale vrijedan gest. Na časovima vjeronauke su razgovarali o važnosti upućivanja lijepih želja (dova) svim ljudima, pa i onima sa kojima ne dijelimo ista mišljenja, stavove i životne puteve, pa čak i sa onima s kojima su u nekom sukobu. „Ako za neku osobu mislimo da je loša, je li bolje da molimo za tu osobu da bude bolja ili da je proklinjemo ili želimo zlo? Ja mislim da je bolje da im želimo dobro i da se poprave.“ – rekla je jedna od učesnica ove aktivnosti.

17-10-2014-03-baj-bih-1

Učenici su sa svojim profesorima izradili lijepe i sadržajne čestitke u koje su ugradili svoje iskrene želje za one kojima pripadne ta čestitka, a potom su dan uoči bajrama podijelili te iste čestitke prolaznicima na gradskom trgu u Bihaću na način da zaustave prolaznike, čestitaju im bajram i dodijele čestitku.

Koordinator projekta ispred profesora vjeronauke prof. Senaid Haskić izrazio je svoje veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta i posebno pohvalio učenike koji su sa posebnim entuzijazmom i srećom radili na ovom projektu. „Vrlo sam ponosan na svoje učenike, zadivljen njihovom iskrenošću i poletom kojeg su pokazali u izradi i podjeli bajramskih čestitki.“ – rekao je prof. Haskić.

Impresije građana Bihaća su bile više nego pozitivne. „Presretna sam što sam bila dio projekta. Susrela sam jednu ženu sa umornim licem i pogledom i kada sam joj dala čestitku i objasnila o čemu se radi, nasmijala se je i rekla: Kako ste me samo prijatno iznenadili i uljepšali mi ovaj moj sumorni dan.“ – izjavila je učenica II e Kafedžić Ena nakon susreta sa jednom osobom koja nije krila oduševljenje.

Učenici koji su dijelili čestitke su nosili bijele majice izrađene posebno za ovu aktivnost na kojima je pisalo „Bajram Šerif Mubarek Olsun – Medicinska škola Bihać“, a čiju su izradu jednim dijelom finansirali CEI „Nahla“, Obrt "DMD Star" Bihać i jedan manji dio sami učenici na ličnu inicijativu.

Čestitamo incijatorima i realizatorima ovog projekta i nadamo se da ćemo i u budućnosti imati priliku uživati u kreativnim i dosjetljivim idejama učenika i nastavnika Medicinske škole Bihać.

S.H.