Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci Minhena zajedno na Bajramu

Kao i ranijih godina, četiri bošnjačka džemata iz Minhena zajedno su obilježili veliki dan muslimana u cijelome svijetu, Kurban-bajram.
Nastavljajući taj lijepi običaj, vođeni riječima Allaha, dželle šanuhu: 'Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!' kao i riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: 'Allahova ruka je sa džematom.'džemati Hidaje, Tevhid, Fedžr i Ikre su na jednom mjestu, zajedno, obavili ibadete Bajram namaza.  Tim činom još su jednom oživjeli taj zapostavljeni dio Tradicije Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i pokazali da nas bratska ljubav u ime našeg Gospodara Milostivog, Allaha, dželle šanuhu, može, i treba potaći ka ujedinjenju u ovim teškim vremenima.
Prisutnim džematlijama, čija su vedra i nasmijana lica krasila ovaj veliki islamski blagdan, prigodnim vazovima obratili su se imami : Mirzet ef. Džafić, kurra hafiz Admir ef. Husić, Šefko ef. Zečović, koji je mijenjao Izet ef. Bibića.
Nusret ef. Hodžić, kao i već spomenuti Izet ef. Bibić su ove godine odsustvovali sa Bajram namaza zbog  obavljanja Hadža. Molimo Allaha, dželle šanuhu, da ih nagradi i obrede im ukabuli.
Čast Bajramske hutbe i predvođenja Bajram-namaza pripala je imamu džemata Hidaje, Abdulvehab ef. Vehaboviću.
U pripremi tog cijelog događaja učestvovao je tim vrijednih članova sva četiri džemata, vođenih glavnim koordinatorom Amirom Deronjićem iz džemata Ikre.
Molimo Allaha, dželle šanuhu, da se ta tradicija proširi i na druga mjesta, čineći nas istinskom ujedinjenom Zajednicom muslimana.
 
Autor teksta: hfz.ef. Admir Husic

  • 00
Dio atmosfere sa ovog dogadjaja moze se pogledati na sljedecem videu