Promo banner

A+ A A-

U Wittenu prva džuma na dan Arefata u Novoj džamiji

Islamska javnost u Njemačkoj je upoznata da se u gradu Wittenu u pokrajini NRW već drugu godinu gradi novi objekat – islamski centar koji se gradi na tri sprata. Već smo vas informisali o tokovima dosadašnje gradnje, tako da mnogi od vas koji prate naš rad znaju da je objekat počet sa gradnjom krajem Maja, (27.05) 2013 godine. Grubi radovi na objektu su bili završeni do početka Nove 2014 godine, a onda je uslijedilo unutrašnje opremanje.

Do sada smo na objektu od unutrašnjih radova završili:

-      Ugradnju vrata i prozora

-      Struja – 80% (instalacija kablova)

-      Voda i grijanje – 60 %

-      Malterisanje prvog sprata i jednog dijela na drugom spratu.

-      Opremanje mokrih čvorova na prvom spratu.

U toku je priprema za izolaciju krova i pokrivanje kupole bakrom. Planovi su da do zime uradimo i vanjsku fasadu i malterisanje svih prostorija na objektu te izrada Mihraba i Mimbere.

Ono što je ovdje važno spomenuti jeste da smo stigli opremiti prvi sprat i pripremiti ga za privremeni džamijski prostor kojim ćemo se služiti i klanjati ubuduće dnevne nanaze i džume do preselenja u džamijski prostor na drugom spratu.

     U petak 03 Oktobra na dan Arefata klanjana je prva džuma namaz u novoj wittenskoj džamiji. Posebno nas čini radosnim što smo u nove džamijske prostorije ušli na dan Arefata, duboko vjerujući da nas je Allah dž.š. počastio da baš na ovaj dan obavimo i svoj prvi namaz, a još smo radosniji što je upravo taj prvi namaz bila džuma namaz. Džamija je taj dan bila puna, a džumu namaz je predvodio imam džemata. Iza džume namaza prisutnim se obratio hafiz Esnaf Begić predavač na Islamskom pedagoškom fakultetu u Osnabriku. Hafiz Begić je bio na proputovanju kroz naš grad i u vrijeme džume htio da prisustvuje ovom prvom namazu u novoj džamiji. Uputio je čestitke na dosadšnjem uspjehu istaknuvši da ovaj svijetli primjer u gradnji novog objekta treba biti podstrek mnogim džematima u Njemačkoj da krenu u sličnu akciju.

Sledeći dan je bio kurban bajram. Bajram namaz je klanjan u prepunim džamijskim prostorijama, možda u najbrojnijoj posjeti od osnivanja džemata. Osjetila se radost na licima svih prisutnih što smo uspjeli ovaj objekat dovesti do ovakvog stanja tako da su kod mnogih navirale suze radosnice i iskazana zahvalnost po izlasku iz džamije. Obećana je i dalja podrška nastavku radova u nadi da ćemo ovaj objekat ako Bog da u sledećoj godini uspjeti završiti i staviti u potpunu funkciju.

Raduje nas da su učešća u gradnji uzeli mnogi džemati u Njemačkoj, a posebno učešće komšijskih džemata iz NRW (Hagena, Dortmunda, Velberta, C. Rauxela, Kelna, Oberhausena, Duisburga...idr.).

Mnogi imami su sa svojim džematlijama ili članovima odbora dolazili i posjetili naše gradilište, donijeli svoje priloge i dali podršku daljoj gradnji.

Raduje nas posjeta i zvaničnika IZ-e koji su dolazili u posjetu, a neki od njih su i više puta bili naši musafiri. (muftija Fetić, predsjednik Atlagić, glavni imam za NRW Mehmed ef. Jakubović (nekoliko puta), Imami; Rasim ef. Žiga, Omer ef. Sarajlić, Asim ef. Babić, Haris ef. Kalač, Mustafa ef. Hadžić (više puta), Duran ef. Pintol, Nedžad ef. Bečić...

Posebna radost za naš džemat predstavlja i posjeta uvaženog Reis ul-uleme Husein efendije Kavazovića u Novembru prošle godine.

Zahvalnost svima na dolasku, saradnji, materijalnoj podršci i željama za naš uspjeh. Budite sa nam do kraja.

  • 11

Ruvejd Jahić