Promo banner

A+ A A-

Duh Asiza u Zenici

 

Treću godinu za redom Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici - ured Međureligijskog vijeća BiH, organizuje Manifestaciju "Duh Asiza u Zenici" u Rimokatoličkoj crkvi sv. Ilije.

Ove godine 08.10.2014. na Manifestaciji je izravno učestvovalo preko 50 učesnika a prisutno je bilo preko 20 vjerskih službenika Zenice, svih religijskih tradicija a crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta posjetiocima koji su ove večeri došli podržati mir i dijalog.

Kako Manifestacija svake godine mjenja svoj repertoar, ove godine srž su bile duhovne tradicije muzike naših religija. Tako su nastupili bogoslovi Franjevačke Teologije iz Sarajeva, hor Medžlisa Islamske zajednice iz Doboja, hor Pravoslavne bogoslovije iz Foče, članovi duhovnog sastava "Novo Nevo" iz Zenice, članovi zeničkih kulturno - umjetničkih društava te najmlađi članovi naših Zajednica.

Poslije muzičkih predstavljanja uslijedio je najsvečaniji trenutak večeri - čitanje i potpisivanje zajedničke Izjave zeničkih vjerskih službenika. Izjavu su uz zvuke horova "Zenico i Bosno neka vlada mir u vama..." potpisali u ime Medžlisa Islamske zajednice Zenica gl. imam, mr. Jakub ef. Salkica, u ime Katoličke crkve u Zenici, dr. don Anto Ledić, u ime Parohije SPC u Zenici, paroh zenički Bojan Glišić te u ime Jevrejske zajednice u Zenici, predstavnik gosp. Jakob Montiljo. 

Nakon što su zenički vjerski službenici stavili svoj potpis na zajedničku Izjavu da će "... u duhu kontinuiteta i dosljednosti – važan rad, započet u godišnjim okupljanjima vjerskih službenika u Zenici, promicati i u svojem životnom okruženju, jer smo uvjereni da je takav rad veliki korak prema održivoj globalnoj budućnosti cijelog čovječanstva; - da ćemo nastaviti zalagati se za duhovnu pomoć i konkretnu solidarnost prema obespravljenima, siromašnima, starima i napuštenima, nezaposlenima, onima koji su gurnuti na rub društva i kojima nema ko pomoći. Želimo tako doprinositi pomirenju i trajnom miru u našoj zemlji i u ovom dijelu Europe..." predali su u ruke tri male djevojčice  tri primjerka Izjave, što simbolizira da najmlađima šaljemo poruku - čuvajte mir i sve istinske vrijednosti čovjeka, a jedan primjerak Izjave je ostao na Oltaru i on simbolizira da ćemo sa naših svetih mjesta - naših bogomolja slati poruke dijaloga i života sa svim ljudima dobre volje. 

Manifestacija je završila zajedničkom izvedbom svih učesnika pjesme "Ja želim samo malo mira za ovu zamlju i ove ljude ..." a zeničani su sve nagradili gromoglasnim aplauzima koji su minutama odjekivali crkvom sv. Ilije.

Kenan Hodžić

 

Izjava vjerskih službenika Zenice

               U  srijedu, 08.10.2014. godine u Rimokatoličkoj župnoj crkvi svetog Ilije Proroka u Zenici upriličeno je treću godinu za redom molitveno-meditativno zborovanje "Duh Asiza u Zenici". Nakon što su se prisutnima obratili, Izjavu vjerskih službenika potpisali su: u ime Katoličke Crkve u Zenici dr. don Anto Ledić; u ime Medžlisa Islamske zajednice mr. Jakub ef. Salkica glavni imam; u ime Parohije Srpske Pravoslavne crkve u Zenici paroh Bojan Glišić; kao i predstavnik Jevrejske Općine u Zenici g. Jakob Montiljo.

Tekst Izjave vjerskih službenika Zenice glasi:


             Mi, predstavnici Crkava i vjerskih zajednica u Zenici, okupljeni na Manifestaciji "Duh Asiza u Zenici" održanoj 08.10.2014. godine donosimo sljedeću;
Izjavu vjerskih službenika

               Potaknuti idejama i duhom Asiza svjetskih religija, želimo ovim svojim okupljanjem doprinijeti intenzivnijem dijalogu i saradnji među tri konstitutivna naroda u BiH, uključujući i nacionalne manjine sve koji žive u našoj zemlji.

               Uvjereni smo da u pozadini aktuelnog društvenog stanja u Bosni i Hercegovini – na političkoj, ekonomskoj, duhovnoj i svakoj drugoj razini - stoji teška moralna kriza. Pogažene su neke temeljne vrijednosti, naročito pravednost i solidarnost, na kojima se temelji društveni život. Kao vjernici u jednog Boga znamo da niko nema pravo zloupotrebljavati vjeru i, u ime Boga ili svoje vjerske zajednice, poticati na netrpeljivosti ili pozivati na nasilje prema drugom čovjeku, nanositi mu zlo ili postavljati u pitanje njegova neupitna prava, koja mu kao Božjem stvorenju pripadaju. Takav čin je po svojoj naravi duboko protubožanski čin. Gdje se obespravljuje i gazi čovjeka, tu se teško vrijeđa Boga.
Žrtve nasilja i nepravdi, koje su se dogodile posljednjih desetljeća, imaju pravo da nadležna državna tijela i nositelji vlasti, kao i predstavnici međunarodne zajednice, poduzmu sve potrebne mjere, kako bi se nanesene nepravde ispravile i kako bi svi obespravljeni ponovno došli u posjed svojih oduzetih ili pogaženih prava. U tom smislu potrebno je poduzeti mjere koje će omogućiti održivi povratak svih izbjeglica i prognanika, koji se žele vratiti u svoj rodni kraj; izgraditi njihove porušene domove, pokrenuti privredu, obnoviti infrastrukturu te osigurati sva druga osnovna ljudska prava koja garantiraju život dostojan čovjeka. Svi stanovnici naše zemlje, a posebno mladi naraštaji, s pravom očekuju da im se osigura sigurna i sretna sadašnjost i budućnost u vlastitoj domovini. Zahvalni smo brojnim pojedincima, organizacijama i državnim vlastima tolikih zemalja širom svijeta za veliku materijalnu pomoć tokom i nakon rata. Svjesni da se sada moramo sve više oslanjati na vlastite snage, potičemo svu domaću javnost, posebno one koji su materijalno moćniji, da se otvore potrebama svojih ugroženih sugrađana.

               Izjavljujemo:
- da ćemo - u duhu kontinuiteta i dosljednosti – važan rad, započet u godišnjim okupljanjima vjerskih službenika u Zenici, promicati i u svojem životnom okruženju, jer smo uvjereni da je takav rad veliki korak prema održivoj globalnoj budućnosti cijelog čovječanstva;

- da ćemo nastaviti zalagati se za duhovnu pomoć i konkretnu solidarnost prema obespravljenima, siromašnima, starima i napuštenima, nezaposlenima, onima koji su gurnuti na rub društva i kojima nema ko pomoći. Želimo tako doprinositi pomirenju i trajnom miru u našoj zemlji i u ovom dijelu Europe.

               Okupljeni željom pravednog i trajnog mira s brojnim predstavnicima raznih sfera društvenog života zemlje i inozemstva na ovom samitu, koji želi biti konkretan korak naprijed u izgradnji mira i pomirenja, dajemo potporu ulasku Bosne i Hercegovine u euro-atlantske integracije. Apeliramo na
domaće političko vodstvo da svoje deklarirane obveze u svezi s EU prevede u konkretna djela. Ohrabrujemo naše političke dužnosnike na što hitniju provedbu presude Europskog suda za ljudska prava (slučaj Sejdić i Finci protiv BiH).

               Upućujemo svoje molitve Svevišnjem Bogu za sve stanovnike naše zemlje, a posebno za mudrost, slogu i odlučnost naših političkih predstavnika te za učinkovitu pomoć našoj zemlji od svih naših dobročinitelja iz inozemstva.

Zenica, 08.10.2014. godine

U ime Parohije Srpske Pravoslavne Crkve Zenica
Bojan Glišić, paroh zenički

U ime Jevrejske Općine Zenica
Jakob Montiljo, predsjednik

U ime Katoličke Crkve Zenica
dr. don Anto Ledić, ravnatelj KŠC "Sveti Pavao"

U ime Medžlisa Islamske Zajednice Zenica
mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam

 

  • 11