Promo banner

A+ A A-

Bajram u Bosanskom Novom

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi i Kulturne zajednice " Novljani " iz Bosanskog Novog održana je bajramska svečanost u povodu mubarek dana Kurban bajrama.
Svečanost je održana u Sportskoj dvorani u Bosanskom Novom kojoj su, kao gosti, prisustvovali i njegovatelji bosanske kulture, sevdalinke i tradicije pjesnik Ešref Hadžić i Husein Toromanović iz Cazina. Oni su svojim pjesničkim jezikom prisutnima dočarali kako se to nekada bajramovalo u našoj Bosni.
9-10-2014-novljani
Prisutnima se i u ime Medžlisa IZ obratio glavni imam Elvir ef. Vakufac koji je istakao potrebu održavanja prigodnih manifestacija u cilju afirmacije vrijednosti i identiteta bošnjačkog naroda, s težnjom da se očuva vjerski i duhovni aspekt bošnjačkog identiteta.
9-10-2014-novljani-2
Drugog dana Kurban bajrama, u gradskoj džamiji poslije podne namaza, podjeljeni su bajramski paketići najmlađim Novljanima. Slijedeći preporuke Poslanika a.s. da se djeca obraduju za dane Bajrama, Medžlis IZ Bosanski Novi je, shodno mogućnostima, i primijenio ovaj sunnet. Podijeljeno je blizu 200 paketića koje je uručio glavni imam Medžlisa IZ Elvir ef. Vakufac. Ovom prilikom glavni imam istakao je i potrebu pohađanja mektebske nastave koja je nedavno i započela.