Promo banner

A+ A A-

Bajramske aktivnosti Muftije goraždanskog

U četvrtak, 02.oktobra 2014.godine, mutija goraždanski Remzija ef. Pitić prisustvovao je predbajramskoj priredbi koju je organizirala JU Dječije obdanište ''Sunce'' Goražde. Priredbu su izveli dječaci i djevojčice iz ovog obdaništa.

Istog dana u večernjim satima Muftija je prisustvovao promociji knjige Merdžan-kaduna – male priče o velikim ljudima, autora Mirsada Sinanovića, te promociji romana Tajna bosanskog štapa, autora Enesa Ratkušića. Prva spomenuta knjiga je zbirka pripovjetki o dobrim ljudima dobre zemlje, a druga govori o bosanskom štapu koji je sačuvan u tradiciji kao simbol čuvjanja vjere koju su, po predanju, devetnaestorica donijeli, zajedno sa štapom, iz Medine.

U petak, 03. oktobra 2014.godine, u Centru za kulturu Goražde upriličen je predbajramski koncert Nek' mirišu avlije. Izvođači ovog programa bili su Latif Močević i Dah ljubavi. Koncert je, kao i ranije spomenutu promocija knjiga, oranizirao Centar za kulturu Goražde, a pokrovitelj je bilo Muftijstvo goraždansko. Muftija se prisutnima obratio prigodnim govorom i čestitao predstojeće bajramske mubarek dane.

U subotu, 04.oktobra 2014.godine, muftija Remzija ef. Pitić imamio je i hatibio bajram namaz u Carevoj džamiji u Foči. Ovo je bila centralna bajramska svečanost za prostor Muftijstva goraždanskog. Bajram namaz u Carevoj džamiji u Foči klanjan je prvi put poslije dvadeset dvije godine od kako su je agresori zapalili i potpuno uništili 23.aprila 1992.godine. Džamija se obnavlja u izvornom obliku, donacijama džematlija i privrednika. Zidovi džamije već su obnovljeni i džamija je pokrivena.

Prvog dana bajrama, poslije ikindije namaza, Muftija je, zajedno sa savjetnikom za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske g-dinom Hasanom Atlijem, prisustvovao podjeli kurbana Diyaneta Republike Turske. Kurbani su podjeljeni članovima Udruženja slijepih i slabovidih građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u prostorijama ovog udruženja, te džematlijama fočanskog džemata Tjentište.

Istog dana, poslije akšam namaza, za predstavnike vjerskog, kulturnog, privredno, društveno-političkog i javnog života upriličen je prijem kojeg organizira muftija goraždanski. Pored muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, koji se prisutnima obratio prigodnim govorom i bajramskim čestitkama, prisutne su pozdravili i bajram čestitali načelnik općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović, te arhijerejski namjesnik Srpske pravoslavne crkve za Podrinje protojerej-stavrofor Danilo Crnogorac. Prijem je organiziran u hotelu Behar u Goraždu.

U nedjelju i ponedjeljak, 05 i 06.oktobra 2014.godine, posredstvom Ureda muftije goraždanskog, podjeljeni su kurbani Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kurbani su podjeljeni članovima Udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja logoraša, Udruženja paraplegičara Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te Udruženja penzionera/umirovljenika Općine Goražde. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je već godinama prisutan sa projektom podjele kurbanskom mesa.

U utorak, 07.oktobra 2014.godine, posredstvom Ureda muftije goraždanskog, podjeljeni su kurbani Svjetske islamske humanitarne organizacije ''Igasa'' – Ured u Bosni i Hercegovini. Muftija je, zajedno sa predstvnicima ove organizacije, prisustvovao podjeli kurbanskog mesa štićenicima JU Centra za socijalni rad Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Kurbani ove ogranizacije podjeljeni su i članovima Udruženja građana oboljelih od cerebralne dječije paralize i Udruženja za pomoć mentalno retardiranim osobama. Svjetska islamska humanitarna organizacija ''Igasa'' – Ured u Bosni i Hercegovini je već niz godina, u saradnji sa Uredom muftije goraždanskog, prisutna sa projektom podjele kurbanskog mesa.

Istog dana Muftija je prisustvovao bajramskom programu kojeg je upriličio aktiv nastavnika islamske vjeronauke Osnovne škole 'Fahrudin Fahro Baščelija' u Goraždu, a kojeg su izveli učenici ove škole.

  • 11

(Dženan Imamović)