Promo banner

A+ A A-

Kurban-bajram u Srebreniku

 

Bajram-namaz na području Medžlisa Srebrenik klanjao se na 41 mjestu. Svečano je bilo u svim džematima koji pripadaju Medžlisu IZ Srebrenik,  gdje su imami nakon bajram-namaza pozvali sve vjernike na međusobno uvažavanje, poštivanje starijih i komšija, kao i da pokažu više brige za djecu i omladinu, stare i nemoćne i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna. Svi imami MIZ-e Srebrenik istakli su tom prilikom da je Kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti i da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojom rodbinom i komšijama te podijeliti radost ovog praznika sa svojom porodicom.

Kurban-bajram zahtjeva napor i aktivnosti vezano za klanje kurbana, prikupljanje kurbanskih koža za potrebe IZ-e, prikupljanje kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje itd. Medžlis u saradnji sa Merhametom svake godine organizira akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u kojoj se hrani preko 4000 korisnika. I ove godine je ova akcija bila veoma značajna, prikupljene su velike količine mesa, preko 9500 kg, za potrebe narodne kuhinje Imaret kao i svih drugih institucija koje se bave pitanjem humanitarnog rada.

Glavni imam Refik ef. Hodzić i predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić su drugi dan Kurban-bajrama priredili bajramski prijem za VD načelnika općine Srebrenik Samira Muratovića, presjedavajućeg Općinskog vijeća Bonu Nisandzića, kao i njihove saradnike. Na bajramskom prijemu uz kahvu i baklava razgovaralo se o saradnji ove dvije institucije. Također priređen je bajramski prijem za sve imame i članove Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik. Tim povodom glavni imam i predsjednik se zahvalili prisutnima na njihovom trudu i zalaganju oko svih aktivnosti koje su realizirali u radu Medžlisa.

Značajno je napomenuti da je cetvrti dan Kurban-bajrama u prostorijama Medžlisa uprilicen bajramski prijem za sve penzionisane imame Medzlisa Srebrenik te za predsjednike džematskih odbora, mutevelije i blagajnike. Njima  se na početku obratio glavni imam Medžlisa, zahvalivši se za dosadašnji hizmet Islamskoj zajednici te na njihovom angažmanu u džematima i njihovom doprinosu na polju razvoja Islamske zajednice, te na realizaciji kurban-bajramskih aktivnosti, prikupljanja kurbanskih koža i kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje "IMARET".

  • 11

Damir-ef Babajić