Promo banner

A+ A A-

Bajramske aktivnosti Muftije zeničkog

U Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, u subotu, 04. oktobra 2014. godine, održana je Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog povodom Kurban Bajrama.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović klanjao je bajram-namaz i održao bajrmsku hutbu, a vazu – nasihat poslije sabah–namaza održao je prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Nakon klanjanja bajram-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica upriličeno je tradicionalno čestitanje muftiji zeničkom.

Pored harema Čaršijske džamije upriličeno je klanje dva kurbana za šehide i vakife Muftiluka zeničkog. Klanje kurbana za šehide i vakife Muftiluka zeničkog organizira se već osmu godinu. Ove godine čast da prinesu žrtvu imali su glavni imam i muftija.

Meso od navedenih kurbana dijeli se vakifima i porodicama šehida na području Muftiluka zeničkog. Kurbane uručuje osobno muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, izražavajući na taj način zahvalnost i poštovanje vakifima i porodicama šehida.

Treći dan Bajrama, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica, Ured muftije organizirao je tradicionalni bajramski prijem za zvanice iz vjerskog, kulturnog, privrednog, društvenog i političkog života. Četvrti dan Bajrama,delegacija Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjetit će Kazneno popravni zavod u Zenici.

  • 11