Promo banner

A+ A A-

Hadžije privele kraju hadžske obrede

 

Sarajevo, 06. oktobar 2014 (MINA) – Sinoćnjim obavljanjem Tavafu-l-ifade ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine privele su kraju hadžske obrede, a preostalo treće bacanje kamenčića hadžije će obaviti danas nakon ikindije namaza dok će pred sami povratak u Bosni i Hercegovinu fizički sposobne hadžije organizirano obaviti i oprosni tavaf. Sinoć je također organizirano i obavljanje tavafa za hadžije slabijeg fizičkog stanja koje su tavaf obavile u kolicima te su iz objektivnih razloga ove hadžije objedinile Tavaful-ifadu i oprosni tavaf.

06-10-2014-mekka

Hadžije su jučer nakon ikindje namaza organizirano obavile i drugo bacanje kamenčića, dok su dan ranije u noći sa petka na subotu, nakon boravka na Arefatu, hadžije su određeni dio noći provele na Muzdelifi te nakon toga obavili prvo bacanje kamenčića na Mini.

Kada je riječ o zdravstvenom stanju naših hadžija, ono je prema riječima rukovodioca Ureda za hadž zadovoljavajuće, te je ovom prilikom demantovao informaciju o pet povrijeđenih hadžija iz BiH:

- Mogu da kažem da je zdravstveno stanje naših hadžija dobro. Dezinfomacija koja je jučer plasirana u bosansko-hercegovačkim medijima o povrijeđenim hadžijama je netačna. Također, mi nismo čuli ni da se nešto slično desilo u nekoj od drugih organizacija u kojima ima Bošnjaka. Mogu da potvrdim da se to zasigurno ne odnosi na 1225 hadžija koliko ih ima u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta IZ u BiH, kazao je u izjavi za agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Nezim Halilović Muderis.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž je otputovalo 1411 hadžija, 1225 avionom te 186 kopnenim putema. Dolazak hadžija avionom planiran je letovima 09, 10, 11. i 12. oktobra dok ja dolazak hadžija kopnenim putem planiran 12. oktobra.