Promo banner

A+ A A-

U Mostaru odrzan bajramski koncert

 

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i B.Z.K. Preporoda u Velikoj Sali Narodnog pozorišta učenici mostartrskih osnovnih škola koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu  sinoć su pred nekoliko stotina posjetitelja održali bajramski koncert.

Programu su ilahijom „Dođi najdraži“ otvorili štićenici Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama. U propgramu su nastupili horovi   OŠ „ Mustafa Ejubović – Šejh Jujo“, OŠ „Mujaga Komadina“, OŠ „Zalik“OŠ „Blagaj“, OŠ „Bijelo Polje“, OŠ „Gnojnice“, OŠ „Vrapčići“, OŠ „Drežnica“, OŠ „Gubavica“, „IV Osnovne škole“i „VI Osnovne škole“.

U jednosatnom programu pod rukovodstvom profesora Edina Kmetaša, koji je i dirigirao koncertoma učenici su interpretirali najpopularnije ilahije i kaside izrazito svečanog karaktera.  „Program je uz manje izmjene bio sličan prošlogodišnjem s obzirom da je nova školska godina još praktično na početku pa nismo imali previše vremena za temeljitu pripremu“, rekao je Kmetaš. Iako se radi o sličnom repertorau novu dimenziju koncertu dali su mlađi solisti. „Ovo je šesta godina za redom da organiziramo bajrmski koncert. Svake godine horovi se podmlađuju, tako da imamo šest generacija koje su nas svakog bajrama na sličan način usrećile i koje su se educirale na polju njegovanja i čuvanja naše duhovne tradicije“, reako je Kmetaš.

Na kraju svečanosti posebne zahvalnice nastavnicima za dorinos u organizovanju bajramskog koncerta  uručio je predsjednik IO Medžlisa Mostar Ramiz Jelovac.

  • 0101