A+ A A-

Sarajevski muftija u posjeti Muftijstvu Kiršehir i Istanbul

 

Na poziv Grada Kiršehir, a povodom održavanja Ahilik Sedmice u Kiršehiru, Sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković predvodio je delegaciju u sastavu Esad ef. Pepić, glavni imam h. Osman Gurda predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Olovo i Esed Hadžiabdić službenik općine Olovo. Delegacija je u periodu od 26. do 30 septembra 2014. godine imala nekoliko prijema, sastanaka i susreta u Kiršehiru i Istanbulu.

Dana 26. (petak) muftija Kiršehira Mehmet Šahin primio je delegaciju koju je predvodio prof. dr. Enes ef. Ljevaković, sarajevski muftija. Muftija Kiršehira Mehmet Šahin je upoznao musafire o obilježavanju ovogodišnje 27. po redu Ahilik Sedmici, koja protiče u znaku obilježavanja bratstva među pripadnicima islama širom Anadolije. Iskazao je posebno zadovoljstvo što ima čast ugostiti velikog bosanskog Alima sarajevskog muftiju i njegove suradnike. Sarajevski muftija je zahvalivši na prijemu čestitao novom muftiji Kiršehira na preuzimanje časne dužnosti muftije u bratskom gradu Kiršehiru, te mu zaželio uspjeh u radu, predloživši da se nakon bratimljenja općina Kiršehir i Olova, bratime i muftiluk Kiršehir i Medžlis IZ Olovo, kako bi se veza suradnje još više i plodonosnije učvrstila. Uslijedila je razmjena poklona i zajedničko slikanje za uspomenu.

Delegacija se zajedno sa Kiršehirskim muftijom Mehmed ef. Šahin uputila u Kirehir Valiluk.

Valija gosp. Ozdemir Čakadžak, je također izrazio zadovoljstvo i poštovanje dolasku na proslavu 27. AhilikSedmice. Valija je između ostalog je kazao kako između naše dvije države važno mjesto zauzima zajedništvo, pomaganje i podrška projektima u razvoju za prosperitet.

Valija je kazao: Bratimili su se općine Olovo i Kırşehir, zapravo, cijela Bosna i Hercegovina je naša bratska država, kojoj želimo mir, sigurnost i prosperitet.“ Sarajevski muftija je zahvalio Valiji na pruženoj pomoći u bratimljenju dviju općina, zatim je čestitao preuzimanje nove dužnosti na poziciji Valije u Mersinu.

Uslijedila je posjeta općini Kiršehir, gdje je u kabinetu Gradonačelnika priređen prijem za musafire iz Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se o predstojećim aktivnostima na realizaciji izgradnje gradske džamije u Olovu. Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković je naglasio važnost izgradnje gradske džamije u Olovu, te iskazao zadovoljstvo što je došao u posjetu Olovskom bratskom gradu Kiršehiru. Džuma namaz je klanjana u centralnoj džamiji Hodža Ahmet Yesevi gdje je preddžumanski vazu-nasihat održao muftija Kiršehira Mehmet ef. Šahin. Govorio je o značaju Ahilika, i u svom vazu iskazao zahvalnost Uzvišenom Allahu da su među nama i braća iz Bosne i Hercegovine.

Nakon cjelodnevnog rada priređen je službeni ručak a u večernjim satima i večera.

Dana 27. (subota) održava se 27. Ahilik Sedmica. Centralna manifestacija održava se upravo u Kiršehir.

Naša delegacija je sabah namaz obavila u džamiji Ahi Evran Veli. Poslije namaza Gradonačelnik Kiršehira gosp. Yašar Bahčedži organizovao je službeni doručak za musafire iz Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se o planovima izgradnje gradske džamije u Olovu. Gradonačelnik Bahčedži je naglasio da su u ovoj godini imali lokalne izbore u martu, zatim u augustu predsjeničke, te na koncu izbor novog lidera vodeće AK partije kao i premijera i Vlade. Izbori su i u Bosni i Hercegovini. Mnogo je bilo izbornih aktivnosti koje su odvlačile predanost planiranim projektima. Iskazao je radost da će radovi na gradskoj džamiji u Olovu otpočeti iduće godine u ljetnjem periodu. Muftija je čestitao Gradonačelniku, kao i građanima Kiršehira izbor Predsjednika Države i Vlade te ujedno i praznik Ahilik Sedmice. Muftija je ponovo naglasio nužnost izgradnje gradske džamije hrabrim Olovljanima. Muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković se zahvalio Gradonačelniku Kiršehira gosp. Yašaru Bahčedžiju na pozivu da prisustvuje u Ahilik Sedmici, ujedno, zahvalio se i na angažmanu da se uradi projekat i iznađu finansijska sredstva za gradsku džamiju u Olovu.

Završnica ceremonije proslavi Ahilik Sedmice prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Kiršehira i okoline. Na kraju ceremonije skupu se obratio Premijer Republike Turske prof. dr. Ahmet Davutoglu. Govorio je o važnosti bratstva, otvorenosti prema braći muslimanima, pružanju pomoći ugroženoj muslimanskoj braći. U svom govoru spomenuo je i Bosnu i Hercegovinu u kontekstu bratske države koja treba bratsku pomoć Turske. Uslijedio je i kratki sustret muftije sarajevskog prof. dr. Enes ef. Ljevakovića sa premijerom Turske gosp. Ahmetom Davutogluom. Susretu su prisustvovali Gradonačelnik Kiršehira koji je upoznao premijera o bratimljenju i planovima da se izgradi džamije u Olovu i glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić. Premijer Turske je podržao projekat i obećao pomoć. Muftija se zahvalio premijeru Turske na dosadašnjoj pomoći koju su pružili Vlada i Diyanet Turske Bosni i Hercegovini.

Dana 29. 09. u ponedeljak muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković i glavniimam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, su se sastali sa Istanbulskim muftijom prof. dr. Rahmi Yaranom.

Sarajevski muftija Enes ef. je upoznao domaćina o stanju, položaju, radu i aktivnostima muftijstva sarajevskom kao i cilju posjete Kiršehiru. Naglasio je potrebu izgradnje gradske džamije u Olovu, a njenu izgradnju je obećala gradska uprava Kiršehira na čelu sa Gradonačelnikom gosp. Yašarom Bahčedžijem. Također muftija je iskazao želju da ova dva muftijstva pobliže surađuju i razmjenjuju iskustva u hizmetu dinu i narodima.

Istanbulski muftijaprof. dr. Rahmi Yaran zahvalio se musafirima na posjeti, zatim je čestitao sarajevskom muftijina izboru. Muftija Yaran je podržao prijedlog sarajevskog muftije da se pomogne u razmjeni iskustva i pružanju pomoći u projektima pomoći ugroženima, izgradnji džamija, pružanju pomoći obrazovnim institucijama mektebima, medresama, fakultetima... Za nadzor i aktivnosti Istanbulski muftija je zadužio svog prvog pomoćnika Sabri Demira da prati potrebe i realizaciju zahtjeva.

Sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković i glavni imam Esad ef. Pepić posjetili su na Fatihu projektni biro Mimar, gdje su se upoznali sa idejnim projektom gradske džamije u Olovu. Ukazali su na standarde i potrebe džamije u Olovu. Dogovoreno je da se idejni projekat završi do kraja idućeg mjeseca (novembar) a izvedbeni projekat do početka postavljanja kamena temeljca, koji će se dogovoriti u narednom periodu.

Sumirajući posjetu Kiršehiru i Istanbulu sarajevski muftija je potcrtao da za uspješnost ove posjete posebno iskazuje zahvalnost muftiji Hasan Atliju, savjetniku u Ambasadi Republike Turske za vjerska pitanja.

  • 11

Esad Pepić