A+ A A-

Bugojno: Naučni kolokvij – Kurban- svrha, propis i socijalne implikacije

 

U Kulturnom centru Princeze Dževhere (27.09.2014.) u Bugojnu je održan naučni kolokvij – Kurban – svrha, propisi i socijalne implikacije. Organizatori kolokvija su: Komisija za kurbane pri Rijasetu IZ u BiH Sarajevo, Muftijstvo Travnik, Elči Ibrahim – pašina medresa Travnik, Fakultet islamskih nauka Sarajevo, KC – Princeze Dževhere i Medžlis IZ Bugojno.

Ispred Organizacionog odbora goste i posjetioce su pozdravili i zaželili dobrodošlicu: Rahmetullahi El Gari i Vehid ef. Arnaut. Moderator je bio dr. hafiz Elvir ef. Duranović.

Uvodne riječi ovog naučnog skupa podnio je predstavnik Elči Ibrahim – pašine medrese Safet Durguti.

Prof. dr. Zuhdija Hasanović govorio je o temi „Svrha i značaj kurbana“, a dr. Nedim Begović je u svom predavanju izložio „Šerijatsko pravne aspekte žrtvovanja kurbana“.

Prof. dr. Mustafa Hasani govorio je o „Iskustvima i akciji kurbana u Bosni i Hercegovini“, a mr. Elnur Salihović u svojim „Zaključnim razmatranjima“ istaknuo je socijalne aspekte „institucije“ kurbana sa najnovijim pokazateljima vezanim za našu zemlju.

Ovom prigodom uz iznošenje velikog broja podsjećanja na instituciju „kurbana“ preko kojeg čovjek prilazi Bogu, izneseno je mnoštvo podataka, pruženi odgovori na veliki broj postavljenih pitanja. Opći je utisak da su mnogobrojni posjetioci otišli zadovoljni i obogaćeni novim saznanjima o kurbanu.

  • 11

(bug.ba)