A+ A A-

U Foči Centralna bajramska svečanost za Muftijstvo goraždansko

 

1-10-2014-careva-focaCentralna bajramska svečanost za područje Muftijstva goraždanskog bit će održana u Carevoj džamiji u Foči. Imam i hatib bajram namaza bit će muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Bajram namaz će se klanjati prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Careva džamija u fočanskom džematu Stara čaršija nalazi se iznad gradske pijace u Foči, na brežuljku zvanom Kavala. Džamiju je sagradio Sultan Bajazid II Valija godine 1500/01. U narodu je poznata kao Careva džamija. Sa desne strane na ulazu u džamiju nalazi se mezar sultanije Fatime.

Ova je džamija bila masivna i impozantna građevina zidana kamenom, dimenzija 10,65 x 19,00 m . Svojom kamenom munarom visokom 37 metara Careva džamija je dominirala većim dijelom grada Foče.

Careva džamija je zapaljena i potpuno uništena 23. aprila 1992. godine, a ostaci džamije su nakon rušenja odvezeni na nepoznato mjesto.

Nakon što je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom, formiran je Odbor za obnovu, izrađena projektna dokumentacija, dobivena sva potrebna odobrenja, te je njena obnova počela 2013. godine. Obnavlja se u izvornom obliku, donacijama džematlija i privrednika. Zidovi džamije već su obnovljeni i džamija je pokrivena, navodi se u obavijesti Muftijstva goraždanskog.