Promo banner

A+ A A-

U Bužimu počela izgradnja prve faze Islamskog kulturnog centra

Zvanične aktivnosti na izgradnji Islamskog kulturno-edukativnog centra u Bužimu otpočele su 15. augusta 2014. godine svečanim polaganjem kamena-temeljca.

Ovih dana je u prostorijama Općine Bužim potpisan ugovor za izgradnju prve faze vrijedan 382.964,00 KM. Ugovor su potpisali direktor firme Kov-Grad d.o.o Safet Kovačević i predsjednik MIZ Bužim Eniz ef. Veladžić.

Drago nam je da smo danas nakon provedenih procedura tenderske dokumentacije za najpovoljnijeg izvođača došli to zaključka da je najpovoljnija ponuda bužimska firma Kov-Grad. Ova je zasigurno jedna od najorganizovanijih i najvećih građevinskih firmi ne samo u Bužimu nego na kantonu pa i šire! Danas smo potpisali ugovor za prvu fazu novog objekta te proširenje postojeće zgrade Medžlisa. Vrijednost ugovora iznosi 323.000KM. Također smo potpisali i donatorski ugovor s firmom Kov-Grad, odnosno s njenim direktorom Safetom Kovačevićem koji se odnosi na iskope i pripremne radove u vrijednosti od 59.000 KM“, rekao je Veladžić prilikom potpisivanja ugovora.

Islamski kulturno-edukativni centar imat će tri sprata i prizemlje, a u njemu će se, između ostalog, nalaziti sjedište Medžlisa IZ Bužim, restoran, kabinetske učionice, dvije hotelske sobe, konferencijska sala.

Podjećanja radi, islam je na područje Bužima stigao 1576. godine i od tad je pa sve do danas bio uglavnom vezan za džamije i mektebe. Imajući u vidu značaj poboljšanja vjerskog života rukovodstvo Medžlisa IZ Bužim odlučilo se za izgradnju novog objekta te rekonstrukciju sadašnje zgrade medžlisa u čijim prostorijama bi trebao biti smješten i dječiji vrtić.

Dobar vjetar u leđa i odskočnu dasku za izgradnju ovog objekta dao je i Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, koji je organizirao sergiju u svim džematima na nivou IZ u BiH i dijaspori.

S otpočetim radovima pokrenuta je i akcija vakifa. Svi koji žele da se uključe u izgradnju ovog historijskog objekta za općinu Bužim i vjerski život na području Bužima mogu to uraditi uplatom u prostorijama Medžlisa IZ Bužim.

  • 11

Vahidin Veladžić