A+ A A-

Vjerske zajednice u Mostaru aktivno učestvuju u programima „Dani srca 2014“

Udruženje karidologa Mostara u povodu svjetskog dana srca 29.9.2014.g. je organiziralo bogat i raznovrstan jednosedmični program kojim žele obilježiti ovaj značajan datum. Program su zbog važnosti i značaja edukacije stanovništva, pored drugih udruženja, podržale i vjerske zajednice koje djeluju u Mostaru.

Govoreći na današnjoj press konferenciji u ime Islamske zajednice Dino ef. Maksumić pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Mostar istakao je da je Islamska zajednica u punom kapacitetu podržala ovu akciju te da će imami u petak na džuma namzu govoriti o očuvanje zdravlja i čuvanje čovjekovog srca. Naglasio je da će pored toga imami u džamijama podijeliti i posebno pripremljene propagandne materijale o ovoj temi. „Mi u islamskoj zajednici iznimno cijenimo napore koje ulažu naši doktor na očuvanju zdravlja“, kazao je ef. Maksumić. Sličnu poruku o svetosti ljudskog života i angažmanu na doprinosu zdravijeg društva uputio je u ime Srpske pravoslavne crkve sveštenik Branislav Rajković.

Razlog intenzivnijih programa, kako je na press konferenciji istakao predsjednik organizacionog odbora akademik dr. Emir Fazlibegović, je stalni trend porasta kardiovaskularnih oboljenja, ne smao u Mostaru i Hercegovini već općenito u svijetu. „ Ako uzmemo sve ostale bolesti na jednu, a kardiovaskularne bolesti na drugu opet prednjače kardiovaskularne bolesti“, ustvrdio je dr. Fazlibegović. Ovaj trend je na zapadu u blagom smanjenju zahvaljujući akcijama prevencije. Samo tri vrste preventivnog djelovanja, rekao je dr. Fazlibegović, upola smanju faktore rizika; a to su prestanak pušenje, fizička aktivnost i kontrola masnoća, šećera i tlaka. Nažalost, s faktorima rizika i starosna dob kardiovaskularnih oboljenja spustila se čak do doba rane mladosti. Svjetska zdravstvena organizacija stoga posebno pažnju posvećuje prevenciji. Statistika naprasnih smrti posebno je zabrinjavajući i stoga je Udruženje kardiologa odlučilo da organizira širu kampanju sa brojnim nevladinim udruženjima i vjerskim zajednicama, a svako od njih će u svom domenu organizirat prigodne programe posvećene zdravlju srca.

Sportski savez Grada Mostara organizirat će uličnu trku za učenike osnovnih i srednjih s ciljem afirmacije zdravog tijela i sportskih aktivnosti. Ulična trka biće organizirana u subotu od 9 do 12 sati od Španskog trga do Bulevara. „Vjerujemo da ćemo skrećući pažnju na značaj tjelesnog vježbanja na zdravlje mladih ljudi dobiti zdravo društvo koje će eliminisati faktore rizika“ rekao je Dženan Šuta sportski menadžer pri Sportskom savezu Grada Mostara.

Medincinski radnici u Domu zdravlja Bulevar i Merhametovoj poliklinici jučer su počeli sa besplatnim medicinskim pregledom pacijenata. „Svakim radnim danom u polikinici Merhameta moguće je provjeriti težinu, visnu, vrijednosti holesterola, triglicerida, tlaka i šećera. U slučaju da pacijent ima povišene referentne vrijednosti dat ćemo mu savjet o dijeti ili će mu predložiti da na velikoj humanitarnoj akciji u nedjelju kod Španskog trga provjeri i svoj EKG-e, gdje će od naših kardiologa dobiti i detaljna upustva o liječenju i načinu ponašanja“, rekla nam je medincinska sestra Enisa Idrizović.  

Prvi dan akcije u Merhametovoj poliklinici pregledano je 15 ljudi. Prošle godine u ovoj polikilinici pregledano je 209 pacijenata. Sve medicinske usluge pacijentima su potpuno pesplatne a u normalnim okolnostima svako od njih platio najmanje 50 KM. Humanitarnu akciju Udruženja kardiologa podržale su i vjerske zajednice. Tim povodom ove sedmice na džumama će imami, odnoso na mnisama svećenici govoriti svoje propovjedi, vazove o potrebi zaštite srca i krvnih sudova.

Kako je istaknuto u program obilježavanja „Dana srca“ su uvršetni još radijske i televizijske edukativne emisije o temi prevencije, prezentovanja istraživačkih rezultata: o dječijoj kardiologiji, ulozi sporta i Sportskih saveza na angažmanu mladih. Za nedjelju je najavljen marš građana Mostara od Španskog trga do brda Fortice gdje će stručni timovi imati priliku mjeriti rad srca pod opterećenjem šetnje uz brdo.

Programi Sedmice srca će biti zatvoreni naučnim simpozijem „Stečene bolesti srca“ u organizcaiji Akademije nauka i umjetnosti BiH.

  • 11