A+ A A-

Posjeta ambasadora Republike Turske Muftijstvu goraždanskom

U četvrtak, 23.zu-l-ka’de 1435.h.g./18.septembra 2014.g., Muftijstvo goraždansko posjetio je ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini nj.e. Cihad Erginay sa delegacijom koju su činili direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu (TIKA) g-din Fatih Karaca, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu g-din Hasan Atli, načelnik turske općina Keçiören – Ankara g-din Mustafa Ak, te zamjenik načelnika općine Keçiören g-din Reşat Özcan.

Delegaciju je primio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić. Gostima je uputio riječi dobrodošlice, zahvalio im za pomoć i podršku radu Muftijstva goraždanskog i drugih organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Govorio je o radu i osobenostima Muftijstva goraždanskog, pitanjima i izazovima sa kojima se susreću stanovnici ovog dijela Bosne i Hercegovine, te nekim od planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Nj.e. Ambasador govorio je o važnosti i vrijednosti područja Balkana, posebno Bosne i Hercegovine, za Republiku Tursku, o ozbiljnosti pristupa Turske svim pitanjima koje se tiču ovog prostora, te stalne opredijeljenosti državnih i drugih institucija Republike Turske za saradnju i pomoć Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju.

Kao posebno vrijedni projekti Republike Turske u obnovi i izgradnji infrastrukture Islamske zajednice na području Muftijstva goraždanskog izdvojeni su već realizirani projekti obnove Šudžaudinove džamije u Rogatici, obnovljene sredstvima Uprave grada Istanbula, izgradnje Kajserija džamije u Goraždu, izgrađene donacijom grada i muftijstva Kajserija, izgradnje zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra 'Sultan Mehmed Fatih II' i uređenja harema pomenutog centra i Kajserija džamije u Goraždu, projektom realiziranim sredstvima općina Keçiören – Ankara i Şahinbey – Gaziantep, a posredstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu (TIKA), te predstojeća obnova Aladža džamije u Foči za koju je sredstva odobrila Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Sastanku se pridružio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim. dr. Emir Frašto. Razgovarano je o projektima na području Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde koji su u skorije vrijeme realizirani uz pomoć iz Republike Turske, od kojih su istaknuti projekti uređenja i nadogradnje Kantonalne bolnice u Goraždu, realiziranim sredstvima Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Predstavništvo za Bosnu i Hercegovinu (TIKA), te izgradnje dva parka donacijama iz općina Güngören – İstanbul, te općina Keçiören – Ankara i Şahinbey – Gaziantep. Također, razgovarano je o mogućnostima i oblicima dalje saradnje.

Turska delegacija istog dana prisustvovala je i programu obilježavanju 18.septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde.

Dženan Imamović

  • 11