Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju obnovljene džamije u Pokoju

U organizaciji Medžlisa IZ Bihać i džemata Pokoj, u subotu, 06. septembra 2014. godine, je održana svečanost otvorenja obnovljene pokojske džamije. Pored domaćina, svečanosti su prisustvovali brojni gosti i zvanice, a svečanost je svojim prisustvom posebno uveličao reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović i hafiz Aziz Alili koji je prigodnim učenjem Kur'ana otvorio ovu svečanost. Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur ef. Ćehić je istakao vrijednost izgradnje božijih kuća i onih koji učestvuju u njihovoj gradnji, kazavši da su Krajišnici uvijek bili spremni da grade džamije.

„Sve dok je ovakvih ljudi koji svoje imetke investiraju u ovakve projekte, ne trebamo se brinuti za očuvanje naše tradicije. Stoga bi se zahvalio džematskom mutaveliji Halimu Zuliću, za veliki doprinos u toku izgradnje ove džamije, bez koga realizacija ovog projekta ne bi išla ovako brzo i efikasno“, kazao je Ćehić.

Džamija je temelj bošnjačkog društva

Nakon prigodnih ilahija i kasida, koje su izveli članovi hora Gazija iz Bužima, prisutnima se obratio reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović, zahvalivši se svima koji su učestvovali u obnovi džamije i onima koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, te istakao kako je vjera i džamija temelj bošnjačkog društva.

„Mnogo izazova je danas pred nama, ali svaki možemo prebroditi vjerujući u dragog Boga i u svoj narod, koji mora biti jedinstven i odlučan u nastojanju da njeguje tradiciju islama na ovim prostorima i u suživotu zajedno sa drugima gradi državu. Bosanski muslimani imaju svoju tradiciju, ulemu i svoje islamske fakultete, koji nas uče vrijednostima naše vjere. Zato ne smijemo nikome dozvoliti da od tih vrijednosti pravi lumperaj, da od našeg duhovnog bića pravi kafanu“,  istakao je reis Kavazović.

Nakon obraćanja Reisu-l-uleme, muftija bihaćki Hasan ef. Makić je proučio dovu, te pozvao Reisu-l-ulemu da uruči ključeve džamije Halavać Nuri i Zulić Muniru koji su za džamiju dali preko 15.000 KM  i na taj način zaslužili da je otvore.

F.Vojić

  • 0101