A+ A A-

Glavni imam IZ Bošnjaka u Norveškoj: Osuđujemo svako ubijanje civila

Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj za BH Glasnik, glasilo Bošnjaka u Norveškoj, prokomentirao je demonstracije protiv nasilja u Iraku koje su održane u Norveškoj te iznio svoja viđenja mogući uzroka eskalacije nasilja. Prenosimo dio ovog intervjua.

08-09-2014-11-sk-iz

- Priča o demonstracijama muslimana protiv ekstremizma, nasilja i terorizma prožima našu svakodnevnicu, nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije samih demonstracija. Mnogo je onih u društvu, koji uistinu misle da je ovo bio hrabar i dugo očekivan potez muslimana, jer navodno muslimani nisu nikada do kraja bili jasni kada treba kategorički i nedvosmisleno osuditi nasilje.

Međutim, smatram da je neophodno napraviti jednu retrospektivu u cilju sveobuhvatnijeg i boljeg razumijevanja svega onoga što je dovelo do novih nasilničkih grupa i, svakako, njihovog neljudskog odnosa prema ljudskom rodu. Vjerujem da se svi dobro i nerado sjećaju zadnjeg mubarek-ramazana, napada i ubijanja nedužnih Palestinaca, odnosno palestinske djece i žena u pojasu Gaze. Također, svi se dobro sjećamo koliko je neselektivan i neljudski napad izraelskih "rezervista" naišao na neodobravanje, osude i sve veće distanciranje svijeta od Izraela i izraelskog naroda. Krajnje ozbiljna pitanja su postavljana običnom židovskom narodu, jer bezosjećajno i brutalno ubijanje civila nije naišlo na osudu samih Židova, što je svakako očekivano od svakog čovjeka bez obzira na vjeru i naciju. Pošto nije pilo vode to što je cijeli normalni svijet, osim nekih državnika iz Evrope i Amerike, osuđivao i tražio da se prestane sa agresijom i ratnim zločinima nad nedužnim palestinskim narodom, u nekim zemljama su se počele organizirati demonstracije ne bi li se dodatno izvršio pritisak. Jedna od zemalja, gdje su demonstracije bile organizirane jeste i Norveška. To je bilo u zadnjoj trećini ramazana. Ko je bio prisutan demonstracijama, mogao je primijetiti da je među demonstrantima bilo skoro više etničkih Norvežana, nego muslimana i drugih stranaca. Uvjeren sam da je to ostavilo tako snažan utisak i da je slučaj ubijanja civila u Gazi tako ujedinio generalno norveške građane da su se i oni pravi kritičari i proizraelski orijentirani dobro zabrinuli.

E, sada dolazi dilema koju zasigurno dijele mnogi koji misle svojom glavom. Nekakva ekstremistička grupa, koja sebe zove "Islamska država" tokom ramazana je sporadično spominjana, jer je istovremeno i ona harala i ubijala nedužni narod, ali, istini za volje, to nije bio fokus niti medija niti političkih i sigurnosnih instanci. Samo dan nakon izvanredno organiziranih demonstracija protiv ubijanja civila, posebno djece u Gazi, sve se diže na noge u Norveškoj, jer postoje ozbiljne prijetnje za nacionalnu sigurnost. Neki su pripadnici "Islamske države" iz Sirije i Iraka na putu da napadnu Norvešku. Da budemo jasni, mi se nalazimo u sređenoj zemlji i zemlji vladavine zakona, pa je izuzetno važno uzeti krajnje ozbiljno svako upozorenje, koje dolazi i može doći od vlasti i policije. Međutim, ostaje strah i pitanja bez odgovora kod mnogih, za koje bi gore spomenuta dva slučaja mogla imati itekako veze jedan s drugim. Nije prvi put da se radije takvi strahovi, pitanja i priče svedu na "teorije zavjere" i tako se to jednostavno zataška.

Tako je sva priča i fokus s Gaze i ubijanja, posebno djece i generalno civila, odjednom prebačen na dešavanja u Siriji i Iraku, odnosno samozvanu "Islamsku državu", čiji pripadnici isto tako na vrlo brutalan i do sada rijetko viđen način ubijaju sve pred sobom, posebno civile, a sve u cilju čišćenja teritorije od "nevjerničkih naroda". Pošto među pripadnicima sada "Neislamske države" ima i dobrovoljaca iz evropskih zemalja, koji su,  vjerovatno, do kraja zavedeni, uvučeni i dovedeni pred svršeni čin, sve se više aktualizira strah od mogućnosti njihovih napada na evropske zemlje. Nažalost, njihova brutalna ubijanja i bukvalno klanja svih onih koji se ne uklapaju u njihovu šemu, a sve navodno u ime islama i muslimana, daje za pravo zapadnom svijetu da se dobro zabrine za svoju sigurnost i budućnost.

Za nas, koji pripadamo plemenitoj vjeri islamu ovaj razvoj događaja sa "Neislamskom državom" znači dodatan strah i neizvjesnost. Ionako je Zapad zaglibio u svijet predrasuda i stereotipa prema muslimanima. Taman se naprave dobri potezi i koraci naprijed u razbijanju tih predrasuda i suzbijanju islamofobije, iznova se nađe neko ko nas hoće vratiti unazad i zada nam dodatnu glavobolju. Uz to se oglasi i grupa mladića iz Norveške, koji pripadaju organizaciji "Poslanikov ummet" i podrže ISIL, pa tako i njihova nedjela i brutalnost. To je, nažalost, dodatno zakompliciralo situaciju i unijelo strah, posebno u Norveškoj.

Indirektna odgovornost, koju muslimani osjećaju zbog svih dešavanja sa zadnjim nasiljem i ekstremizmom, jer počinitelji zlodjela uporno navode da to rade u ime islama, muslimana i u skladu sa učenjem islama, postaje preteška da bi se stalno i iznova mogli nositi s tim. Životna dilema današnjih muslimana je kako shvatiti ovakve fenomene i kako je moguće da se u ovoj mjeri odstupa od osnovnih načela islama, posebno u slučaju svetosti života, a istovremeno se navodi da je to u ime islama i islamskih vrijednosti. Nakon svega ovoga, zar se treba ustručavati aktualizirati mogućnost nečijeg dušmanskog udjela u svemu o ovome? Poznato je da su muslimani i dobar dio muslimanskih zemalja svedeni na status ovisnoga o svemu tuđem. Poznato je da se zbog tog stanja uveliko manipulira muslimanima, posebno muslimanima zemalja sa prirodnim bogatstvima kako bi se izvukla koristi od dobara s kojima oni raspolažu, a na štetu običnog svijeta i njihove sigurnosti i budućnosti. Zašto ne razmišljati i u smjeru da je "Neislamska država" čista marioneta u rukama drugih i veliki dušmanski projekat, koji ima više ciljeva unutar i van njihovog prostora? To je tako očigledno, ali je insan nemoćan. Bolno da bolnije ne može biti!

Zato je ostalo nama običnim smrtnicima da dignemo ponovo svoj glas i stanemo uz našu plemenitu vjeru i vrijednosti. Ostalo nam je, po ko zna koji put, da osudimo sve loše što se čini u ime islama i nas muslimana. Tako smo se i mi ovdje u Norveškoj odvažili i digli svoj glas protiv zvjerstava, koja se rade u naše ime. Digli smo glas i osudili zvjerstva počinjena i koja se čine protiv naroda Gaze. Želimo da budemo dosljedni, a to očekujemo i od Židova i kršćana, da kada osuđujemo ubijanje civila, onda osuđujemo svako ubijanje civila bez obzira gdje i ko to radi. Osudili smo ubijanje djece i generalno civila u Gazi, a sada vidimo da se na isti način ubijaju pripadnici vjerskih manjina u Iraku, pa ustajemo i osuđujemo i to.