A+ A A-

Održana 13. sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

U subotu, 6. septembra 2014. godine, u Islamskom centru Zagreb održana je 13. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dnevni red sjednice sadržavao je 11 točaka po kojima su razmatrani događaji između dvije sjednice, izvješća o ramazanskim aktivnostima, prikupljenom zekatu i sadekatu-l-fitru, protekloj nastavnoj i vjeronaučnoj godini, rezultatima upisa u prvi razred Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića te posjeta učenica Turskoj i pohađanju kursa učenja Kur’ana.

08-09-2014-04-sjed-mes-iz-hrv-1

Pored navedenih, razmatran je i status Vakufa te nužnost jačanja istog kako bi rad ove institucije bio još efikasniji, a njen značaj prepoznat na pravi način. Posebna pažnja pridana je izbornoj proceduri, te su prihvaćeni hodogram i obrasci za provedbu izbora u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj koji se prosljeđuju izbornoj komisiji na provedbu. Pohvala je upućena i ravnatelju Islamske gimnazije Mevludi ef. Arslaniju te kolektivu za predan rad koji za rezultat ima upis 26 učenica i učenika u prvi razred. Izraženo je žaljenje zbog ograničenosti postojećih kapaciteta Škole što je uzrokom da ove godine nismo bili u mogućnosti primiti još jedno odjeljenje, unatoč velikom zanimanju.

Usvojene su informacije o tekućim projektima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, a muftija dr. Aziz ef. Hasanović pohvalio je napore svih uključenih u procese. Posebna pohvala upućena je vjernicima koji su, unatoč teškim ekonomskim prilikama, izdvojili zekat i sadekatu-l-fitr, te je ove godine zabilježen porast uplata.

Muftija je upoznao članove Mešihata i s aktivnostima vezanim za pripremu obolježavanja obljetnice 100 godina od institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj. Također, donesena je odluka o osnivanju humanitarne organizacije u okviru Islamske zajednice u Hrvatskoj s ciljem pružanja pomoći potrebitima.

Odlučeno je i da ovogodišnje kurbansko meso, nakon podmirenja potreba za prehranom u mektebu i Islamskoj gimnaziji, bude usmjereno za ishranu u pučkoj kuhinji u Gunji.

(www.islamska-zajednica.hr)