A+ A A-

Kotor Varoš: Tribina Historijat Bosanskog jezik

U petak 05. septembra 2014. godine, održana je tribina koja se od početka ove kalendarske godine redovno održava svakog prvog petka u mjesecu u organizaciji Medžlisa IZ Kotor Varoš. Tema ovomjesečne tribine je bila: Historijat Bosanskog jezika, a predavači profesori bosanskog jezika Mehmed Pargan i mr. Amela Isanović.

Tribina je održana u obnovljenom “Starom mejtefu” u Hanifićima i ovo je nakon otvaranja bio i prvi zvanični skup u ovom objektu.

Predavanje je bilo izuzetno posjećeno, a razlog prisustva velikog broja ljudi, vjerovatno leži i u tome što se u Kotor Varošu, tačnije u Vrbanjcima vodi velika borba roditelja za uvođenje Bosanskog jezika u obrazovanje bošnjačke djece.

Kako nam reče jedan od posjetitelja Hibić Edin: “Ovo je bio prvi čas Bosanskog jezika kojem sam prisustvovao i zbog te činjenice sam izuzetno radostan, jer sam do sada učio i srpsko-hrvatski i slovenski i danski i švedski, ali nikada nisam bio u prilici učiti o svom maternjem jeziku".

Predavači Mehmed Pargan i Amela Isanović su na izuzetno zanimljiv i interesantan način prenijeli najosnovnije informacije prisutnoj publici i toliko je zainteresovali za navedenu temu da je nakon završenog predavanja, u vremenu predviđenom za pitanja, postavljeno izuzetno mnogo pitanja na koja su predavači strpljivo i na vrlo emotivan način odgovarali i još više budili znatiželju publike.

Dogovoreno je da će se, radi velikog interesovanja prisutnih za ovu temu, u skorijoj budućnosti održati još nekoliko predavanja sa istom tematikom.

Nijaz Duzan

  • 0101